Insändare

Jorden håller på att gå under – men vi ser bara på

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Just nu håller vi på att förstöra jorden, det kan man se så fort man tittar ut genom fönstret, skriver Jennifer Gustavsson.

Man tittar ut genom fönstret. Det är molnigt och regnigt igen. Det är vått på marken och dimma. Man har läst tidningen om isarna som smälter, eller ännu en tsunami i Asien. Tyfoner, översvämningar, jordbävningar och vulkanutbrott. Världens alla ledare som säger att vi måste göra någonting, men ändå sitter de bara där och ingenting händer.

I dag när det talas om klimatet är det många som förstår och tar detta på allvar, men långt ifrån alla. De vet vad som kommer att hända, men ändå inte. Kan det vara för att det inte ​ser ut som att det pågår nu eller att man tänker att det är långt innan det händer? Eller kanske för att folk tycker att vi inte skulle kunna göra någon skillnad.

”Har de missat översvämningarna, bränderna, stormarna, tyfonerna, de höjda vattennivåerna, smältningen av glaciärer, vulkanutbrotten, tsunamierna, jordbävningarna?”

Jordens befolkning vet vad den kan göra för att förhindra detta, till exempel att cykla istället för att ta bilen eller inte slänga för mycket mat, men det är mer än så. Vissa tänker inte på att flygplanet släpper ut 74 000 gånger mer koldioxid än tåget. De tänker inte på vad som händer när man slänger sin gamla mobil för att köpa den nyaste modellen.

Vi tar inte detta på allvar. Just nu pågår det smältning av glaciärer, stormar, höjda havsnivåer, extrema temperaturer och låt oss inte glömma bränderna. I somras härjade Kaliforniens största brand någonsin, med flera som dog och skadades på grund av oss människor och vad vi har gjort med vår jord. Vi har fått en möjlighet att leva på den enda planeten som det i dag går att leva på, men vi slarvar bort den möjligheten. Vi bränner fossila bränslen i form av kol, olja och gas i en sådan stor utsträckning, bara för att ta bilen i två minuter för att man är för lat för att gå.

Det diskuteras att man ska tillverka fler elbilar. Ändå finns det bilar som fortfarande går på bensin, även fast vi är fullt medvetna om vad som händer. ”Det blir för dyrt”, säger de. ”Vi kan inte ta ett sådant stort steg än”. Men hallå? Om människan lyckades landa på månen kan de väl lyckas med en sådan liten sak som att ta fram fler elbilar.

Just nu håller vi på att förstöra jorden, det kan man se så fort man tittar ut genom fönstret. Det är januari, men det känns som mars. Har världsledarna missat alla tecken som bevisar att klimatet förändras omfattande?

Har de missat översvämningarna, bränderna, stormarna, tyfonerna, de höjda vattennivåerna, smältningen av glaciärer, vulkanutbrotten, tsunamierna, jordbävningarna eller det faktumet att Sverige hade den varmaste sommaren vi haft på över 100 år? Man pratar bara om pengar. Att allt skulle vara för dyrt och man kan hamna i ekonomisk kris, men vem behöver pengarna dagen då jorden går under?

Greta Thunberg, i samma ålder som jag, höll ett tal om detta på FN:s klimatmöte i Katowice, Polen, i december. I sitt tal sa hon då: ”Ni säger att ni älskar barnen över allt annat, och ändå stjäl ni deras framtid framför ögonen på dem”.​

Öppna ögonen, snälla. Innan det är försent.

Jennifer Gustavsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.