Inte bara orken som brister hos Elfsborg

Är det verkligen samma sport som praktiseras på Old Trafford och Borås Arena, undrar Lars Ottosson.
Insändare • Publicerad 14 februari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tack, Jonas Colting, för att du tar bladet från munnen, BT 13/2. Det är uppenbart att Elfsborg har invaggats i tron och förhoppningen att allt är frid och fröjd inför kommande säsong – inte minst genom BT:s hovsamma och okontroversiella reportage från träningslägret och intervjun med tränaren Jimmy Thelin. Tegners gamla ord: ”Dig söver smickrets röst: hör sanningens en gång!” dyker osökt upp i tankarna.

Vi som har tillgång till Premier League frågar oss oroligt: Är det verkligen samma sport som praktiseras på Old Trafford och Borås Arena?

”Lägg laget på psykologsoffan för jagstärkande behandling.”

I Elfsborgs fall: bristande kreativitet och självförtroende (gör dig av med bollen fortast möjligt) leder till ständiga felpass och bollar ut över sidlinjen, säkra bakåtpassningar från mittfältet istället för initiativ framåt och nästan total oförmåga till öppnande djupledspassningar på motståndarens planhalva. Dessutom frekventa lagkollapser sista halvtimmen då man i flera fall tappat en säker ledning.

Dessa avarter kan givetvis hänföras till bristande kondition, men den svagt utvecklade motivationen är minst lika allvarlig (spelaren lever i den trygga förvissningen om att inkomsten inte är prestationsbaserad).

Coltings krav på ökade träningsdoser och därmed bättre fysisk styrka bör kompletteras. Lägg laget på psykologsoffan för jagstärkande behandling.

Lars Ottosson