Inget annat än ett skenval i Iran
Skenvalet till presidentämbetet som hålls 18/6 i Iran är en del i det manipulativa spelet för att visa upp en skendemokrati för omvärlden. Kandidaterna måste godkännas av det icke valbara väktarrådet. Nu har väktarrådet på direkta order fattat beslut om att Ebrahim Raisi ska bli Irans näste president.
Raisi var medlem i "dödskommissionen", som 1988 utförde de massaker då mer än 30 000 politiska fångar, där majoriteten tillhörde Folkets mojahedin, avrättades. Raisis nyckelroll i detta fruktansvärda brott mot mänskligheten höjde förtroendet för honom hos Khomeini.
Sedan förra presidentvalet har Iran beskådat tre stora folkliga uppror. Det första skedde årsskiftet 2017/18 och nästa november 2019 där mer än 1 500 människor bragtes om livet. Den islamiska republiken var i fara. Ayatolla Khameneis order var ”gör allt som krävs för att slå ner protesterna”.
”Antalet avrättade i landet är skyhögt, inklusive personer som var minderåriga när brottet begicks.”
Kort efter novemberupproret möttes regimen av ytterligare kraftiga protester i samband med revolutionsgardets nedskjutning av det ukrainska passagerarplanet , där 176 passagerare inklusive 17 svenska medborgare miste livet.
Journalister, fackliga ledare, kvinnoaktivister liksom människorättsjurister greps och har i flera fall dömts till hårda straff, inklusive dödsstraff. Antalet avrättade i landet är skyhögt, inklusive personer som var minderåriga när brottet begicks. Religiösa och etniska minoriteter diskrimineras systematiskt.
Som motpol mot denna regim finns det en demokratisk rörelse som kämpar och strävar efter ett demokratiskt och sekulärt Iran. Denna rörelse samlar årligen tiotusentals exiliranier tillsammans med politiker och parlamentariker från världen över, inklusive Sverige, för att belysa de grundläggande demokratiska frågorna i Iran.
Jag har, som de flesta svensk-iranier som har flytt från regimens helvete, aldrig trott/tror på dess legitimitet och vill se en tydlig och kraftig markering från svenska regeringen vad gäller de mänskliga rättigheterna och regimens statsstödda terrorism.
Abdolnaser Sadidi, människorättsaktivist