Annons

Högskolan bedriver seriös forskning

Replik • Publicerad 13 september 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jan Pettersson

I en debattartikel i Borås Tidning 11/9 anklagas FOU Sjuhärad Välfärd och Högskolan i Borås för att bedriva oseriös forskning. Kritiken riktas mot ett projekt som planeras vid FOU Sjuhärad Välfärd, och som riktar sig till familjer som har barn med adhd. Mats Reimer blandar högt och lågt i sin kritik och gör dessutom ett flertal antaganden, varav flera av dem är uppenbart felaktiga och vilseledande.

Annons

Mats Reimer skriver i sitt inlägg att ”Det finns inga vetenskapliga kontrollerade studier som utvärderat HANDLE för någon enda diagnos”. Detta är sant. Vi menar att det just därför finns anledning att inleda studier på denna metod, likaväl som på andra metoder. Det är ansvarsfullt att först genomföra en kvalitativ studie i ett mindre format för att undersöka hur metoden fungerar när den genomförs i praktiken, innan en eventuell omfattande effektstudie planeras.

Varken FOU Sjuhärad eller någon annan vid Högskolan i Borås har några förutfattade meningar om vilka resultat som framkommer i de studier som genomförs i vår regi. Vår studie kan komma att visa att metoden fungerar inom de familjer vi avser att studera. Resultaten kan självfallet också peka på motsatsen. I sådant fall är detta också av stort intresse att förmedla kring behandlingsmetoden.

Det finns tyvärr ingen universalmetod som löser alla problem för alla individer som har adhd eller som är anhöriga till dessa. Därför är det en fördel snarare än en nackdel om fler metoder beforskas.

Göran Jutengren

Margareta Lundberg Rodin

FOU Sjuhärad Välfärd, Högskolan i Borås

Tobias HjelmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons