unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Hemmet är inte en trygg plats för alla

Ökade restriktioner med delvis nedstängda samhällen gör att de utsatta blir instängda med sina förövare, påpekar Tjejjouren Magnolia och Kvinnojouren Borås.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I dessa tider av coronapandemi visar samhället sina bästa och sämsta sidor. Människor bunkrar upp med handsprit och pasta, vilket resulterar i tomma hyllor i matbutiker och apotek. Men vi får inte glömma bort alla fantastiska och solidariska handlingar som också äger rum när ett samhälle enas i en kris.

Vi på Kvinnojouren Borås och Tjejjouren Magnolia ifrågasätter inte människors rädsla och osäkerhet inför detta virus och att samhället agerar för att begränsa smittspridning.

quote
51 barn såg sin mamma dödas och flera av barnen försökte ingripa.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Att människor sätts i karantän och begränsar sina sociala kontakter kan vara för allas bästa. Men vi vill skicka en påminnelse om att hemmet inte är en trygg och säker plats för alla. Vi vet att i tider av oro ökar våldet och att hemmet är den plats där det mesta av våldet mot kvinnor och barn utövas. Ökade restriktioner med delvis nedstängda samhällen gör att de utsatta blir instängda med sina förövare. Därför vill vi skicka ut en vädjan om ökat civilkurage i dessa tider.

Mellan januari 2000 och juni 2019 dog 299 kvinnor av våld av en partner eller ex-partner i Sverige. Dessa lämnade 246 minderåriga barn efter sig. 92 av barnen var hemma när deras mamma blev dödad. 51 barn såg sin mamma dödas och flera av barnen försökte ingripa.

I dessa tider när barn inte har sin trygghet i skola och förskola, och de utsatta kvinnorna inte får gå till jobbet, måste vi alla ta vårt ansvar genom civilkurage. Våga ingripa. Våga knacka på granndörren om du hör skrik och rop. Våga ringa efter polisen. Låt oss alla hjälpas åt för att skydda våra medsystrar och våra barn.

Tjejjouren Magnolia och Kvinnojouren Borås

Våld i relationer

Så söker du hjälp

Vid akut fara, ring 112.
Kvinnofridslinjen: stöd på flera språk 020-50 50 50.
Kvinnojouren Borås: stödtelefon 010-45 50 365.
Tjejjouren Magnolia: chatt varje onsdag kl. 19–21.
Relationsvåldsenheten: 033-35 31 31.