Insändare

Gängvåldet kräver en kursändring av Sverige

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Andreas Hillergren/TT

Kvalitén på Sveriges befolkning måste snabbt bli bättre, anser Äldre årsmodell.

Gängvåldet blir allt grymmare. Den senaste händelsen när en mamma med barn i famnen blev skjuten på öppen gata är bevis nog. Varför har vi denna utveckling med fler skjutningar i Sverige?

Politikerna förklarar utvecklingen lättvindigt: ”Vi har för litet antal poliser”. Men är detta orsaken?

”Politiker i kommun och land har en läxa kvar att göra.”

Jag minns när Ellosägaren Olle Blomkvist berättade om en händelse som var tankeväckande. Blomkvist gick en runda varje vecka med sin sekreterare och när de kom till den överbelamrade returavdelningen utbrast han: ”Så här kan vi inte ha det, vi måste bygga ut!”, varpå sekreteraren svarade: ”Olle lär du dig aldrig, är det inte bättre vi satsar på kvalitetskontroll?”.

Olle fattade direkt att sekreteraren hade rätt, ett kvalitetsarbete inleddes och returerna sjönk kraftigt. På liknande vis måste svenska politiker agera, kvalitén på vår befolkning måste snabbt bli bättre. Utbildning i etik och moralbegrepp måste startas på alla plan.

Troligen är den nya Z-generationen, den första generationen som är födda in i det digitala samhället, redan på god väg, men alla tidigare generationer måste formas om. Politiker i kommun och land har en läxa kvar att göra.

Äldre årsmodell

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.