Insändare

Fel att ta livet av lejonungarna

Borås djurpark Artikeln publicerades

SVT avslöjade nyligen att Borås djurpark har dödat 9 av 13 lejonungar under de senaste sex åren. De senaste av dem, Potter och Weasley, dödades så sent som den 9 januari. De var då drygt ett år gamla.

Normalt lever ett lejon mellan 10 och 14 år. Lejonungarna på djurparken var alla fullt friska men avlivades för att de klassades som ”överskottsdjur”. Många har visat sin upprördhet på Borås djurparks Facebook-sida under de senaste dagarna. ”Helt galet att avliva friska djur”, ”Man mår illa!!!”, ”Friska unga djur har rätt att leva”, ”Bedrövligt!” skriver några.

Det är för sent att rädda livet på lejonungarna Potter och Weasley. Men kanske kan denna tragiska händelse få oss att tänka till kring andra fullt friska djur som dödas i onödan. På Sveriges djurparker dödas kanske en handfull djur varje år, medan det på vårt lands slakterier dödas fler än 200 000 fullt friska, unga djur varje dag.

Lejonungarna dödades efter att ha utnyttjats som underhållning. Korna, grisarna, kycklingarna och hönorna dödas för att vi utnyttjar dem som mat. Båda sakerna är lika onödiga eftersom vi i dag har goda möjligheter att underhålla oss på andra sätt och att få i oss mat utan att utnyttja och döda djur.

Att promenera i skogen är ett bättre sätt att uppleva natur och vilda djur, liksom det är bättre för djuren att titta efter skylten ”vegetariskt” istället för att gå till köttavdelningen i matbutiken.

Martin Smedjeback