Annons

EU behövs för gränsöverskridande frågor

Det duger inte att jobba ihop lite lagom om vi ska lösa de riktigt stora frågorna, anser Anna Svalander.
Insändare • Publicerad 11 maj 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: VADIM GHIRDA

I delar av Sverige är det redan torka, stora skogsbränder rasar trots att det bara är vår. Mycket tyder på att det extrema väder vi haft nu flera somrar i rad inte är vilket väder som helst, utan något som är skapat av oss människor.

Klimatförändringarna leder till extremväder och naturkatastrofer, både i Sverige och i resten av världen. Det påverkar allt liv på jorden.

”Hur kan vi jobba 'lite lagom' med terrorism och internationell brottslighet?”
Annons

Vi har ingen tid att förlora, ska vi klara klimatutmaningen måste vi samarbeta. Luften och vattnet känner inga gränsar, utsläppen från ett land stannar inte vid det landets gränser. Därför behövs ett bättre samarbete mellan länder och EU är ett utmärkt forum för det.

Liberaler säger ja till Europa när andra partier tvekar, klagar eller vill ha det lite lagom. Vi vill tvärtom ha mer samarbete, för det duger inte att jobba ihop lite lagom om vi ska lösa de riktigt stora frågorna. Hur kan vi jobba ”lite lagom” med terrorism och internationell brottslighet? Eller med klimatkrisen? Hur skapar vi ett konkurrenskraftigt EU gentemot Kina och USA på ett lagom sätt?

EU måste ta ledningen för klimatarbetet. Liberalerna är det enda parti som vill införa en europeisk koldioxidskatt. Då kan EU också med trovärdighet trycka på så att fler länder ska följa efter. Med gemensamma beslut kan vi också få ner plastanvändningen, bli av med kol- kraften, göra jordbruket miljövänligare och få till smartare och renare transporter.

Vi behöver mer EU-samarbete, inte mindre, och vi måste rösta fram politiker som vill använda EU för att göra skillnad. Rösta på Liberalerna i EU-valet, då vet du att de stora gränsöverskridande frågorna som det krävs samarbete för kommer i fokus.

Anna Svalander (L), kommunalråd, Borås stad

Foto: Johan Valkonen
Annons
Annons
Annons
Annons