Insändare

En felaktig bild av besparingarna

Replik Artikeln publicerades
Foto: NTB

Svar till Juel Gabriel, Gunilla Engdahl och Lena Eliasson Svensson, socialrådgivare på familjecentralerna, BT 28/9.

Juel Gabriel med flera skriver i BT 28/9 om förskolenämndens beslutade besparingsprogram. De påstår felaktigt att detta innebär långtgående organisatoriska förändringar på Borås familjecentraler. De menar vidare att vi avser att dra ner på samverkan kring barnen, och att de trygga relationerna mellan förälder och personal riskerar att försvinna. Detta är en missuppfattning som känns viktig att bemöta. En felaktig bild skapar obefogad oro hos föräldrar och barn.

På familjecentralerna berörs endast en halv chefstjänst och öppettiderna justeras till 20 timmar på alla centraler, med en förändring med som mest två timmar på en enhet. På detta sätt säkerställer vi att familjecentralerna även i fortsättningen kan bedriva sin utmärkta verksamhet.

Förskolenämnden har ett underskott som måste rättas till, men grundtanken har hela tiden varit att inte spara på verksamheten närmast barnen. Åtgärderna är ett sätt att organisera om resurserna där de behövs mest.

För att ytterligare understryka detta får förskolenämnden mer pengar än tidigare i kommunfullmäktiges budget för 2020. Här handlar det om att rikta resurserna till flera viktiga delar. Detta för att bland annat fortsätta det viktiga arbetet med vidareutbildning av personalen. Dessutom lägger vi två miljoner kronor på stödjande arbete ute på våra avdelningar. En särskild satsning på utemiljöerna görs också på förskolorna.

På detta sätt tar mitt-S gemensamt ansvar för förskolorna i Borås.

Andreas Ekström (S), ordförande i förskolenämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.