En död mink lär knappast bry sig om pälsen
Nej, Norge har inte förbjudit minkuppfödning. Det är ett förslag som inte ens har lagts fram i Stortinget. Det finns gott om kloka norrmän som inser att välskötta minkar är en viktig näring på landsbygden. Precis som i Sverige.
Djurrättsaktivismen som Rolke är en del av har ett klart uttalat mål, att djur inte ska nyttjas för något mänskligt ändamål. Låt oss inte luras av det fagra pratet om djurskydd.
Djur ska ha det bra. Det innebär skydd för sjukdomar och skador, väderskydd, bra stallmiljö och rätt foder. Minken avlivas på gården där den levt. Den gasblandning som används är utprovad för snabbast möjliga medvetslöshet och död. Ingen är intresserad av att minken får en plågsam död. Att den blir skinn efter sin död lär knappast bekymra djuret.
Få djur är så väl kontrollerade och utredda som svenska minkar. Djurskyddsutredningen 2011 föreslog inga ändringar för minkuppfödningen. Det kom nya föreskrifter 2012, vilket innebar fler investeringar i ännu bättre djurvälfärd. Flerhöjdsburar, hyllor, leksaker och berikningar är sådant som ökar djurvälfärden.
Att slänga ut anklagelser om att minkuppfödning är djurplågeri utan ha belägg från tillsynsmyndigheten är inte seriöst. Om Rolke och hans kompisar skulle lyckas stoppa svensk minknäring så kommer de att försöka utplåna övrigt svenskt lantbruk.
Vi klär oss i stor omfattning i plast, med allt vad det innebär för miljön. Skinn är ett hållbart och uthålligt naturmaterial i motsats till fuskpäls.
Svenska minkar har det bra. Att skinnen från Sverige är eftertraktade beror på god djuromsorg. Att förbjuda en bra verksamhet i Sverige hjälper i inte djur i länder med dåligt djurskydd. Tvärt om.
Peter Tagesson, styrelseledamot, LRF Västra Götaland
Birgit Jönsson, verksamhetsutvecklare, LRF Västra Sverige