Insändare

De flesta fiskare sköter sig vid Transåssjön

Replik Artikeln publicerades

Svar till Daniel Hellberg, BT 27/8.

Vi beklagar att du hade otur när du och din dotter skulle hyra båt i Stora Transåssjön i början av augusti. I tekniska nämndens uppdrag ingår bland annat fiskefrågor och att tillgodose allmänhetens möjlighet till friluftsliv. Vi försöker därför skapa ett prisvärt och attraktivt fiske och göra det tillgängligt för alla som bor i eller besöker Borås.

När man hyr båt är det meningen att uthyraren ska fylla i namn och personnummer både på den svarstalong som uthyraren behåller och den biljett som den som hyr har som kvitto. Vi har tillsyn av båtarna minst en gång i veckan under högsäsong och då kontrolleras bland annat åror och lås.

”Vår båtuthyrning i Stora Transåssjön bygger på att de flesta sköter sig. Blir problemen för stora kan vi bli tvungna att ompröva verksamheten.”

I de fall där nycklar inte lämnats tillbaka byter vi lås. Det är ett problem och en kostnad för oss, men i det allra flesta fall fungerar det bra. Den som hyr ut båtarna brukar ta kontakt med ansvarig tjänsteman om kunderna rapporterar problem med båtarna.

Att försöka få tillbaka nycklar som inte lämnats tillbaka bedömer vi som en åtgärd som inte är meningsfull. Personer som använder våra hyrbåtar utan att betala begår ett brott som kan leda till åtal. Detta oavsett om de har nycklar eller ej.

I dagsläget är det inget förbud mot att använda båtmotor. Det är inget större problem om enstaka personer känner att de vill ha med en elmotor, även om sjön är liten. Skulle det bli ett problem med motorer får vi ta upp frågan om förbud. Däremot är det mycket riktigt så att trolling inte är ett tillåtet fiskesätt. Enligt nuvarande fiskelagstiftning är det ett brott mot de lokala bestämmelserna och fiskevårdsområdesföreningen kan ta ut en kontrollavgift. Men det är inte ett brott som får polisanmälas.

Vår båtuthyrning i Stora Transåssjön bygger på att de flesta sköter sig. Blir problemen för stora kan vi bli tvungna att ompröva verksamheten.

Olof Svensson, avdelningschef, tekniska förvaltningen

Kjell Johansson, naturvårdskonsulent, tekniska förvaltningen

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.