Butiksdöd hotar Sveriges städer
Fastighetsägare vill naturligtvis tjäna pengar. Det kan dock hända att en butiksföreståndare som kämpar hårt och byggt upp en fin kundkrets en vacker dag drabbas av ett meddelande: ”Vi vill ha kvar er affär, men vi måste tyvärr fördubbla hyran”. Detta drabbade en affär i Borås centrum för en tid sedan. Utvecklingen med fastighetsklippen börjar nå vägs ände i många stadskärnor. Klädbutiker, prydnadsbutiker, bokhandlare ligger i stryklass.
”Snart har vi Amazon näthandel, då kommer butiksdöden att gå än snabbare. Vad skall vi då ha centrumkärnorna till?”
När fastighetsägare säger att de vill utveckla centrum menar de i praktiken att restauranger, livsmedel, apotek och vissa lönsamma näringar skall bli kvar, men att mångfalden i centrum inte är så viktig. E-handel och stigande hyror kommer ta knäcken på de svagaste aktörerna.
Avvecklingen har redan börjat. MQ och H&M börjar dra ner, en del av de små och svagare följer efter. Att öppna en affär i till exempel Borås centrum är minst sagt mycket riskabelt. Vem vill avveckla och rea ut saker och sedan sitta i skuldfällan i åratal? Utvecklingen är likadan på många håll i Sverige. Snart har vi Amazon näthandel, då kommer butiksdöden att gå än snabbare. Vad skall vi då ha centrumkärnorna till? Det borde väl stadsplanerare och fastighetsägare fundera på?
Profeten