Butiksdöd hotar Sveriges städer

E-handel och stigande hyror kommer ta knäcken på de svagaste aktörerna i centrumhandeln, befarar skribenten.
Insändare • Publicerad 2 januari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anton Hedberg

Fastighetsägare vill naturligtvis tjäna pengar. Det kan dock hända att en butiksföreståndare som kämpar hårt och byggt upp en fin kundkrets en vacker dag drabbas av ett meddelande: ”Vi vill ha kvar er affär, men vi måste tyvärr fördubbla hyran”. Detta drabbade en affär i Borås centrum för en tid sedan. Utvecklingen med fastighetsklippen börjar nå vägs ände i många stadskärnor. Klädbutiker, prydnadsbutiker, bokhandlare ligger i stryklass.

”Snart har vi Amazon näthandel, då kommer butiksdöden att gå än snabbare. Vad skall vi då ha centrumkärnorna till?”

När fastighetsägare säger att de vill utveckla centrum menar de i praktiken att restauranger, livsmedel, apotek och vissa lönsamma näringar skall bli kvar, men att mångfalden i centrum inte är så viktig. E-handel och stigande hyror kommer ta knäcken på de svagaste aktörerna.

Avvecklingen har redan börjat. MQ och H&M börjar dra ner, en del av de små och svagare följer efter. Att öppna en affär i till exempel Borås centrum är minst sagt mycket riskabelt. Vem vill avveckla och rea ut saker och sedan sitta i skuldfällan i åratal? Utvecklingen är likadan på många håll i Sverige. Snart har vi Amazon näthandel, då kommer butiksdöden att gå än snabbare. Vad skall vi då ha centrumkärnorna till? Det borde väl stadsplanerare och fastighetsägare fundera på?

Profeten