unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

BT:s ledarsida går vilse i gängdebatten

Svar till ledaren ”Gängdebatt på fel grunder”, BT 12/9.
I BT:s värld verkar det vara tabu att hävda kopplingar mellan svensk migrationspolitik, misslyckad integration och gängkriminalitet, kopplingar som tidningen i så fall snart är ensam om att förneka, skriver Björn Lundell.
I BT:s värld verkar det vara tabu att hävda kopplingar mellan svensk migrationspolitik, misslyckad integration och gängkriminalitet, kopplingar som tidningen i så fall snart är ensam om att förneka, skriver Björn Lundell.
Foto: Karin Samuelsson
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I ett försök att relativisera allvaret i debatten kring gangsterproblemen i samhället skriver BT:s politiska redaktör: "De kriminella nätverk som nu upptar det mesta av utrymmet i den politiska debatten är inte representativa för andra än sig själva." (BT 12/9). Då undrar man, räcker inte det? Det dessa grovt kriminella representerar, förutom sig själva, är exempellöst dödligt våld, inte bara mot sina kriminella fiender, utan även mot oskyldiga människor.

Nyligen skottskadades en frisör, helt oskyldig, mitt i centrala Borås. I Sverige handlar det hittills om 9 döda och 25 skottskadade personer som drabbats utan att ha koppling till någon kriminell konflikt.

Därutöver blir hederliga boende och hårt arbetande människor inom landets många utsatta områden dagligen offer för gangstergängens maktutövning, såväl via vardagskriminalitet som genom obefogad social kontroll.

quote
Vakna politiker och journalister har känt till detta under lång tid.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När vice rikspolischefen Löfving avslöjar existensen av minst 40 klanbaserade kriminella nätverk, nedvärderas och förlöjligas hans uttalande av ledarskribenten därför att informationen baseras på underrättelseuppgifter och därför givetvis inte kan avslöjas.

Vakna politiker och journalister har känt till detta under lång tid men inte vågat, velat eller kunnat gräva i byken. I vilket fall vore det ju märkligt om inte dessa för svensk kriminalhistoria exceptionella händelser och extremt farliga utveckling inte hamnade i fokus för den politiska debatten.

Trots att BT:s politiske redaktör ibland anar allvaret i situationen och vill se att polisen effektivt beivrar brott, avfärdar han den debatt om kriminalpolitik som nu förs bland vanligt folk, i media, bland poliser, åklagare, kriminologer och hela vägen upp till riksdag och regering som "mer samhällsfarlig än relevant".

Dessutom påstås debatten ske "på fel grunder", oklart vilka. I BT:s värld verkar det vara tabu att hävda kopplingar mellan svensk migrationspolitik, misslyckad integration och gängkriminalitet, kopplingar som tidningen i så fall snart är ensam om att förneka.

Björn Lundell, pensionerad lärare

Svar direkt: Pensionerade läraren Björn Lundell har rätt: Det räcker gott och väl med att gängen enbart är representativa för sig själva. Det är också det jag skriver. De ”hederliga boende och hårt arbetande människor inom landets många utsatta områden”, som Lundell nämner, är i alla avseenden långt mer representativa för den migrationspolitik och integration som han och andra vill se som misslyckad. Därför faller också relevansen i hans kritik.

Lundell tycks ha glömt bort vad han själv har skrivit. Om det viktiga perspektiv som han först lyfter fram går förlorat, då blir debatten om gängen ”mer samhällsfarlig än relevant”. Ska gängen stoppas kan inte debatten föras ”på fel grunder”.

Mikael Hermansson, politisk redaktör