Insändare

Borås stad satsar visst på skolorna

Replik Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Karl Hallerup, Lärarförbundet Borås, BT 26/9.

Den 26/9 skrev Karl Hallerup en insändare om ett ämne som berör oss alla – skolan. Antingen har vi själva gått i den, eller så har vi barn eller barnbarn som går där nu.

Insändaren handlar om att politiken inte satsar på skolan, något som vi i mitt-S-samverkan menar är fel.

I Borås stad satsar vi på studiecoacher, akademiskt utbildad personal som kan stötta lärare och elever. Det ger lärare bättre arbetsmiljö, minskad arbetsbelastning och eleverna får möjlighet till mer hjälp i skolan.

”Lärarlönerna var för några år sedan problematiska, men ligger nu i paritet med omkringliggande kommuner.”

Utvärderingen som gjordes om de studiecoacher vi haft hittills är positiv och vi i mitt-S-samverkan vill fortsätta på den banan.

Lärarlönerna var för några år sedan problematiska, men ligger nu i paritet med omkringliggande kommuner – det är bra att vi har höjt lärarlönerna. En orsak till de ökade personalkostnaderna som Hallerup själv nämner är just det – de höga lönerna.

Skribenten skriver: ”Som många säkert läst så ser vi en ökning av utåtagerande beteende i skolan”. Vi gissar att Hallerup åsyftar de händelser som Borås Tidning har skrivit om den senaste tiden. Det är viktigt att hålla isär äpplen och päron. Grundskoleförvaltningen har gjort ett gediget arbete när det kommer till trygghet och arbetsro i skolan sedan Skolinspektionen gjorde ett kraftigt nedslag i kommunen. Vi kan inte beskylla skolan för att vissa elever är utåtagerande – men skolan behöver ha möjlighet att arbeta med dessa elever tillsammans med föräldrar, och politiken behöver fortsätta ge förvaltningen verktyg så att de kan göra det.

Vi vill be Hallerup att återkomma med konkreta förslag till lösningar. Han skriver att Lärarförbundet vill se ”en riktig satsning på skolan. En satsning där lärarnas arbetsmiljö förbättras, arbetsbelastning minskar och lönerna ökar.”. Hur vill Lärarförbundet förbättra lärarnas arbetsmiljö rent konkret? Hur vill Lärarförbundet minska lärarnas arbetsbelastning rent konkret?

Vi i mitt-S-samverkan väger olika prioriteringar mot varandra. Det finns många verksamheter som behöver resurser i en kommun. Skolan är otroligt viktig och vi kommer fortsätta arbeta för att våra elever ska få en kvalitativ utbildning som lägger grunden för framtiden.

Per Carlsson (S), ordförande, grundskolenämnden

Susanne Karlander (L), andre vice ordförande

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.