1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Behöriga lärare är A och O

Svar till ledaren ”Det behövs mer än bara behörighet”, BT 13/3.
Foto: Gorm, Kallestad

Den 13 mars publicerade BT aktuella siffror över behöriga lärare i Borås skolor. Samma dag ställer ledaren frågan om ”hur stor vikt som ska läggas vid behörighet”. Ledaren hävdar att ”svensk skola står eller faller inte på andelen behöriga lärare”. Lärarlegitimation anses i grund och botten vara en ”god idé” men att systemet är för krångligt för att upprätthållas i en tid av akut lärarbrist.

Vidare skriver ledaren att begreppet behöriga lärare är ”missvisande” och indikerar att ”andra lärare inte skulle vara behöriga att undervisa”. Det är otydligt vad som menas med ”andra lärare”, men ledaren verkar inte vara helt bekant med det som skollagen uttrycker gällande vem som faktiskt är behörig att undervisa. Ledaren nämner inte ens det faktum att endast legitimerade lärare har rätt att sätta betyg.

Ledaren förespråkar fler vägar in i läraryrket och att det ska vara ”lätt att såväl testa på läraryrket som komplettera sig till behörighet”. Självklart är det bra om fler kan hitta en väg till att bli legitimerade lärare, men varför ska det vara ”lätt” att ”testa på” läraryrket och att ”komplettera sig till behörighet”?

Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Få legitimerade lärare skulle beskriva sin utbildning till lärare som ”lätt”. Att ledaren dessutom väljer uttrycket ”testa på läraryrket” visar på total nonchalans, eller okunskap, om läraryrket. Att vara lärare är ett komplext uppdrag som kräver sin utbildning och dessutom innebär det myndighetsutövning. Skolan är ingen plats för att ”testa på” – skolan ska säkra elevernas kunskapsutveckling och framtid. Detta görs genom behöriga och legitimerade lärare.

Lärarnas riksförbund hoppas att både kommunala och privata arbetsgivare inom skolan är klokare än vad BT:s ledare är, och tydligt markerar att behörighet för att undervisa och sätta betyg är av yttersta vikt.

Anne Pihlo, ordförande för Lärarnas riksförbund i Borås

Svar direkt: Precis som det skrevs i ledaren (13/3) så är lärarlegitimationen i grund och botten en god idé. Både för att ge läraryrket den status det förtjänar, men också för att lärare ska ha rätt utbildning och kompetens. Samtidigt är inte fler behöriga lärare det mest akuta problemet.

Lärarbristen är stor och kraven för att komma in på lärarutbildningen blir allt lägre. Att det i det läget måste finnas vägar till yrket, som inte går via just lärarutbildningen, kan vara nödvänligt. Då måste behörighet vara lätt att komplettera sig till, utan att det urholkar värdet av en lärarlegitimation.

Att ”testa på” läraryrket gör exempelvis unga människor som i dag arbetar som vikarier. Även om de inte har samma befogenheter , kan de ”lätt” testa på yrket. Förhoppningsvis kanske det leder till att fler får mersmak och väljer lärarutbildningen. Att svensk skola får fler behöriga lärare är viktigt. Men det är också ett av många problem i svensk skola, där andra är mer akuta.

Ledarredaktionen

Läs mer

Skolstarten

Rektorns besked: Så blir hösten på högskolan

”Distans när det går, campus när det behövs”.

Borås

Enhetschefen: ”Det handlar om ett samspel”

”Sköter sig de boende och det fungerar så renoverar vi”

Bollebygd

Sommarlovet går som en dans

Sista veckan på sommarlovet har barnen samlats hos Bollebygds IF för att dansa.

Borås

JUST NU: Lastbil fastnade på järnvägen

En lastbil körde in i en stolpe på järnvägsövergången vid ridhuset i Borås.

Sport

TV: Se Elfsborgs alla mål här – står för makalös assist

Elfsborg bjuder på show mot Falkenberg.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.