Insändare

Arbetslösa bör användas i äldrevården

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

De som inte har något jobb kan utföra sysslor som den reguljära arbetsstyrkan inte hinner med, föreslår Lena Alexandersson.

Jag har länge haft tankar om hur äldrevården kan utnyttja alla som inte har jobb. Å ena sidan har vi personer med vårdbehov i form av äldreboende och de som bor kvar hemma med vårdbehov. Om det nu går folk utan sysselsättning och vi har en överansträngd arbetssituation för hemtjänstpersonal så är det väl lätt att få till en ekvation som hjälper alla tre grupper.

De som inte har något jobb kan utföra sysslor som den reguljära arbetsstyrkan inte hinner med och de gamla kan då få tillgång till saker som i dag inte hinns med. Då tycker jag att de extra resurserna ska kunna utföra tjänster som kan sätta lite guldkant på de gamlas tillvaro.

”Varför används inte de här människorna?”

För att få behålla bostadsbidrag och bidrag för uppehälle ska man kunna begära att de ska utföra vissa sysslor som annars inte hinns med. Kanske läsa för de gamla, gå med dem till frisören, handla lite nya kläder och utföra sysslor i trädgård om sådan finns. Men då kommer väl facket och skriker att de tar jobben från anställda, men det har ju redan kommunerna gjort.

Mycket av ovanstående hinns inte med av ordinarie personal. Det är som om det brinner på ett ställe och man har vattenslang i närheten, men som av någon outgrundlig anledning inte kan användas. Alla skulle ha nytta av den extra resurs som jag tror och anser finns men inte utnyttjas. Min fråga är då: Varför används inte de här människorna? Jag vill verkligen veta.

Kan någon ansvarig svara på min fråga. Jag ser fram emot att höra ett hållbart svar. Som det är nu kanske ättestupan är att föredra för min egen del när och om den dagen jag behöver hemtjänst kommer. Sedan kan man ju fråga sig vart kommunernas pengar egentligen hamnar.

Lena Alexandersson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.