Annons

Är Kretsloppet en löparfest för alla?

Kretsloppet • Publicerad 9 oktober 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst är det bra och trevligt att så många människor motionerar, tränar och tävlar. Ett samhälle där alla rör på sig vore ju ett idealiskt sådant, men i dagens dator- och mobil- värld känns det som en utopi.

De flesta förstår ju värdet och det positiva i att motionera. Som sagts, Kretsloppet är bra, till och med kanske kanonbra. Men allt som är bra kan bli bättre.

Annons

Börja med att sänka anmälningsavgifterna. Det finns väl inget som motiverar dessa avgifter som är upp till 490 kronor. Att andra arrangörer tar liknande anmälningsavgifter är ju inget bra svar eller ursäkt. Förresten, vart tar avgiftspengarna vägen? Det skulle vara intressant att se en redogörelse.

Varför är det inte åldersindelat, på tio kilometer exempelvis? Man blir veteran när man fyller 35 år, för dem som inte visste. Man delas in i intervaller om 35–40, alternativt 40–50 och så vidare. Barnen springer i åldersklasser precis som det ska vara. Det är ingen större skillnad. De unga i åldersklasser och de äldre i sina åldersklasser. Men sträckan två kilometer är definitivt onödigt lång. 0,4 kilometer för en sexåring ska ju inte plötsligt bli fem gånger så långt för en sjuåring. 0,8 kilometer skulle som exempel vara fullt tillräckligt och kan ökas efter hand.

Jag har många argument varför så små barn inte bör tävla på en så förhållandevis lång sträcka. Ett är: När sprang din sjuåring så långt? Det händer väl i princip aldrig, det är i alla fall ytterst sällsynt. Förslagsvis: Sju till tio år 0,8–1,3 kilometer, eventuellt tio till tolv år 1,3–1,5–2 kilometer.

Att det är nyttigt för barn och vuxna att röra på sig är nog alla överens om. Men tävlingar som Kretsloppet bör vara ännu bättre anpassade efter ålder. Så som det är nu blir det ju bara en elit av barn och föräldrar som får ett stort utbyte av detta tvåkilometerslopp. Man behöver inte vara expert eller ha 50 års erfarenhet av löpning och träning för att förstå. Bara lite vanligt sunt förnuft kan räcka långt.

Sund livsstil

Annons
Annons
Annons
Annons