Annons

Är det rätt att tjäna pengar på sitt boende?

Bostäder • Publicerad 6 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under många år har många tjänat pengar på sitt boende, och det senaste årtiondet har priserna rusat iväg med rasande fart. Frågan är väl om det är rätt att tjäna pengar på sitt boende. Pengar borde man väl tjäna på något som tillför samhället något, och inte bara på tillgång och efterfrågan.

Och så länge bostäderna stiger i pris är det ingen som klagar eller säger något. Men om de råkar minska i värde, då känns det som en katastrof för många. Det ser man ju i många lägen, inte minst när det gäller nya vindkraftverk, då många blir rädda för att deras egendom ska gå ner i värde. Men när det drabbar andra, då spelar det ingen roll.

Annons

Förr eller senare kommer det väl en lågkonjunktur, och värden på våra bostäder har ju alltid gått upp och ner. Kanske är det en förutsättning för den ekonomi som vårt samhälle bygger på och vill ha. För utan den kan vi ju aldrig tjäna pengar på vårt boende.

Det har inte varit trevligt att se dem som lurats att tro på uppgången och sedan fått lämna sina hem med stora skulder kvar. Och dessa märks ju inte, för då tycker de som över huvud taget märker dem i sin vindsvåning, att de får väl skylla sig själva, för jag har inte ont av det.

En god affär kan den ju göra som säljer när det är dyrt, för att sedan köpa när det är billigt.

I dag hör man många i alla åldrar som är fullt övertygade om att bostadsmarknaden i till exempel Stockholm alltid kommer att rusa upp i värde. Då är det väl inte lätt att vara ung och frestas att låna billigt för att vara med på en hejdlös värdestegring. Och det finns ett ordspråk som heter ”skrattar bäst som skrattar sist”. Och ett annat säger ”den som lever får se”.

Rune Jakobsson

Annons
Annons
Annons
Annons