Insändare

Är det bara unga som bryr sig om klimatet?

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Klimatfrågan verkar leva i ett slags skuggzon, mer eller mindre begravd under högar av förnekelse och så kallade alternativa sanningar, skriver Hans Luthman.

Världen över har miljontals av den yngre generationen slutit upp kring Greta Thunbergs klimatprotest. Likt sagan om kejsarens nya kläder är det uppenbarligen från de yngre leden som sanningar tar form och går i dagen. I dagarna har FN:s klimatpanel åter kommit med en högst nedslående rapport om ett klimat som riskerar att hamna i fritt fall – med bland annat kraftigt stigande havsnivåer.

Vad som här förvånar är att ingen massiv proteströrelse, likt den vi ser bland de unga, förmår växa fram bland annat från de hundratals miljoner boende i låglänta kustområden. Här hotas ju på sikt stora personliga värden med egendomar lagda under vatten – ödelagda och dränkta stränder.

Demokratins drivkraft och politikers handlande styrs i långa stycken av opinionsbildande krafter – frågor som står högt på agendan bland allmänheten och som sätter press på våra makthavare.

Klimatfrågan verkar här leva i ett slags skuggzon, mer eller mindre begravd under högar av förnekelse och så kallade alternativa sanningar för att vi inte riktigt orkar se den reella hotbilden i vitögat. Opinionsvindarna begränsas därmed till små vindbyar.

De yngre verkar här ha en djärvare hållning med klar blick över den nakna sanningen, som för övrigt H.C. Andersen i sin saga ville säga oss.

Hans Luthman

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.