Annons

Amatörer styr den svenska skolan

Har följt den fantastiska serien i TV, Världens bästa skitskola, som sänts fyra tisdagar och som avslutades med en debatt mellan partiledarna.
Insändare • Publicerad 8 september 2014
Inte från den debatt ?Professionell? åberopar, men från en av årets hetare skoldebatter, här med FP, S och MP:s representanter.
Inte från den debatt ?Professionell? åberopar, men från en av årets hetare skoldebatter, här med FP, S och MP:s representanter.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kommunaliseringen i början av 1990-talet anses vara en av de bidragande orsakerna till den svenska skolans katastrofala resultat i den så kallade Pisa-undersökningen som mäter elevers kunskaper i jämförelse med andra länder i Europa över tid.

Samtliga partiledare i debatten var ense om att kommunerna inte har den kompetens bland politiker och tjänstemän för att kunna sköta en så viktig nationell angelägenhet som skolan. Man har, som man uttryckte det, lämnat ett alldeles för stort ansvar på amatörer, som definitivt inte har tillräcklig kunskap om skolan och dess verksamhet.

Annons

Man måste ju ändå förutsätta att de som i kommunerna idag handhar och ansvarar för skolfrågor ändå har någon form av pedagogisk utbildning inom skolan och någon form av pedagogisk erfarenhet från skolan. Annars blir ju allting ännu mer amatörmässigt skött i skolans värld.

Är det så i Borås stad och har det varit så sedan kommunaliseringen genomfördes?

Flera exempel finns/har funnits på att pedagogiska ledare i form av rektorer och till och med områdeschefer för skolan som varken har pedagogisk utbildning med inriktning på skolan och heller inte pedagogisk erfarenhet från skolans värld. Hur skall då dessa kunna vara pedagogiska ledare och utveckla skolan. Snacka om amatörmässighet.

Professionell

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons