Annons

Alla har lika stor rätt till sjukvård

Detta är en farlig väg, skriver Orolig medborgare.
Insändare • Publicerad 10 februari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JESSICA GOW / TT

Nu börjar det bli riktigt läskigt. Jag har läst mellan raderna i insändare att läkare vill få befogenheter att mer kunna välja vilka patienter som skall få viss vård och inte. Kassan sinar och politikerna vill dra ner mer på resurserna till sjukvården.

De tar upp extremexempel på vårdinsatser. Jag känner inte alls igen mig. Jag har som anhörig tillbringat mycket tid på sjukhuset i Borås och mitt intryck var en vård på fall där personalen går på knäna och ”släcker bränder”.

Annons

Jag insåg vid ett antal tillfällen att det redan inofficiellt fanns en rangordning, åldersdiskriminering, om vilka som skulle få viss vård och inte. En läkare berättade att han ej hade rätt till rehab inom landstinget när han blir över 65. Inte vår anhörig heller. Det är så det ser ut, sa han till oss.

En annan erfarenhet som visar på diskriminering är en sjuksköterska som kände sig moraliskt tvungen att berätta att vår anhörig hade en markering i journalen som sa att hon inte skulle få samma livsuppehållande vård som en som inte hade denna markering. Nu vill läkarna få större befogenheter att besluta och välja bort de allra sjukaste. Detta är en farlig väg. Även de över 65 har rätt till vård.

Orolig medborgare

Annons
Annons
Annons
Annons