Annons

100-bussen och tåget har olika uppgifter

Svar till Christer Wilhelmsson, BT 22/12.
Insändare • Publicerad 12 januari 2019
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Valkonen

Tack för att du delar med dig av din tankar kring Boråsbanan. Sträckan Göteborg–Borås är ett av landets viktigaste pendlingsstråk och bussen och tåget på sträckan fyller något skilda uppgifter, vilket gör att utbudet ser lite olika ut.

Medan bussen främst ska ta människor mellan Göteborg och Borås så snabbt som möjligt fyller tåget både funktion som direktresa mellan städerna, men även resor till och från Härryda kommun.

Annons

Det finns planer på att förbättra Boråsbanan. I regeringens nationella infrastrukturplan för åren 2018–2029 finns en dubbelspårig järnväg för höghastighetståg mellan Göteborg och Borås med. Regeringen har avsatt 3,8 miljarder kronor till sträckan, vilket innebär att planeringen nu kan sätta igång.

Du har rätt i att det inte finns plats för flera barnvagnar på buss 100, utan är det redan fullt får man vänta på nästa buss. Vill man ta med cykeln får vi hänvisa till tåget.

Vad det gäller resor Landvetter–Borås går linje 101 från Landvettermotet. Man behöver alltså inte resa ”tillbaka” via Delsjömotet. Båda resorna kommer upp som förslag i vår reseplanerare.

Det stämmer också att linje 100 numera går från det nya resecentrumet på Åkareplatsen. Att bussen inte längre går från Nils Ericson-terminalen beror på de stora arbeten som sker i området och som gjort att vi flyttat flera linjer till Åkareplatsen. Vi är också medvetna om de framkomlighetsproblem som finns där och tillsammans med Göteborgs stad tittar vi på olika åtgärder för att lätta upp för trafiken runt platsen.

Henrik Kjellberg, Västtrafik

Annons
Annons
Annons
Annons