Annons

Inkluderingen i skolan gick för långt

2014 lade Socialdemokraterna ned de grupper som då fanns för stökiga elever. Beslutet fattades med jämlikhet och inkludering som ledord, men resultatet blev det motsatta, menar skribenterna.
Debatt • Publicerad 3 mars 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JESSICA GOW / TT

Moderaterna och Kristdemokraterna driver i Borås en mycket aktiv skolpolitik i opposition. När budgeten för 2019 klubbades i grundskolenämnden fick vi igenom hela 22 av 23 förslag. Förslagen kommer tillsammans spela en viktig roll i att skapa en skola med trygghet och studiero, och där den enskilda elevens kunskapsresa står i centrum.

En av våra föreslagna prioriteringar är utökade satsningar på särskilda undervisningsgrupper för utåtagerande elever. År 2014 lade Socialdemokraterna hastigt ned de grupper som då fanns och körde över allianspartiernas förslag om att först utreda konsekvenserna. Beslutet fattades med jämlikhet och inkludering som ledord, men resultatet blev det motsatta. Utåtagerande elever fick inte längre det stöd de behövde och studieron försämrades. 2018 återskapades en särskild undervisningsgrupp i Borgstena med plats för 15 elever. Behovet är dock långt större och på vårt initiativ utökas nu antalet platser.

”Borås stads grundskolor behöver inte bara bli bättre på att ge hjälp och stöd åt dem som halkat efter, utan även lyfta och utmana elever som har det lätt för sig.”
Annons

Satsningen på studiecoacher med socialpedagogisk inriktning har de senaste åren bidragit positivt till resultatutvecklingen. Genom deras arbete har fler kunnat nå godkända betyg samtidigt som den ordinarie lärarkåren avlastats. Tyvärr finns i dag bara studiecoacher på fem av stadens högstadieskolor. För att fler ska kunna dra nytta av deras kompetens har vi därför drivit igenom att satsningen utökas, så att studiecoacherna kan bli fler och verka längre ner i åldrarna.

Borås stads grundskolor behöver inte bara bli bättre på att ge hjälp och stöd åt dem som halkat efter, utan även lyfta och utmana elever som har det lätt för sig. På vårt initiativ har nyligen en spetsklass i matematik startat – efter många år av arbete i politisk motvind. Det är vi givetvis mycket glada för. Samtidigt är vi övertygade om att det finns talanger i långt fler ämnen med vilja till vidare fördjupning. Därför är det glädjande att vi äntligen fått gehör för att skapa fler spetsklasser, också i andra ämnen.

Lokalfrågan är fortsatt ett stort problem för Borås stads grundskolor. Hittills har lokalbristen lett till dyra paniklösningar i sista sekund, ökad otrygghet till följd av trängseln och att färre fått sina förhandsval i skolvalet. Under 2018 har ett fåtal initiativ tagits för att få till stånd fler skolplatser – med nya skolor på Björkhöjd och Gässlösa, och beslut om Myråsskolans om- och tillbyggnad. Mer behöver dock göras för att täcka den årliga ökning med omkring 300–400 elever de kommande åren. De styrandes saktfärdighet på området måste därför upphöra. Om inte kommer den fortsätta stå oss dyrt, både mätt i kronor och ören och i kvalitet.

Samverkan mellan den kommunala och fristående skolor är ytterligare ett område som länge varit eftersatt. Det finns en hel del exempel på hur man från politiskt håll behandlat friskolorna styvmoderligt. Dessutom gav nyligen revisionen nämnden allvarlig kritik för bristande insyn i fristående aktörers verksamhet. Därför känns det välkommet att ha fått igenom vårt initiativ för ökad samverkan. Det kommer både underlätta för nödvändigt kunskapsutbyte och öka möjligheterna för politiken att se till att skattebetalarna får valuta för de slantar som finansierat friskolornas verksamhet.

Moderaterna och Kristdemokraterna är förstås mycket nöjda med att som opposition ha en betydande inverkan på inriktningen för Borås skolverksamhet. Vi ser dock att vi har en lång väg kvar att vandra och kommer fortsätta arbeta hårt för en skola där trygghet och studiero råder och den enskilda elevens kunskapsresa står i centrum.

Ulf Sjösten (M), 1e vice ordförande, grundskolenämnden

Martin Nilsson (M), ledamot, grundskolenämnden

Åke Ekvad (KD), ledamot, grundskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons