Nyheter

Ut ur garderoben

Nyheter • Publicerad 15 januari 2008

Jag vet att amaryllislökarna ska stå mörkt och vila och få en pytteskvätt vatten emellanåt. Förr eller senare sticker det upp något litet grönskimrande ur den fnasiga bruna löken och då är det dags att bjuda växten på ljus och omvårdnad.

Så brukar det fungera. Men i år, kanske på grund av flytten, ville mina krukor med lökar inte komma ut i ljuset. De tycktes sova gott i mörkret.

När en enda av dem visade tecken på något millimeterstor grönt i mitten på löken tröt mitt tålamod. Alla skulle ut ur garderoben och fram i kökfönstret. Där har de stått och levererat det ena långa gröna bladet efter det andra och jag, jag hade givit upp hoppet om att någon av dem skulle blomma i vinter. Så i går, när den senaste kursens slutredovisning var inskickad ägnade jag mig åt handpåläggning av kökets blommor.

Plötsligt när jag rättar till de meterlånga, vackert vårgröna, smala bladen känner jag något annat. En fem cm stor knopp har smugit upp ur en av lökarna. Genast var fingrarna runt de andra lökarna för att kontrollera läget. Ingen mer knopp den här gången. Men lita på att jag kommer att kontrollera dem varje dag.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.