Annons
Nyheter

Inte utan mitt apotek

Nyheter • Publicerad 8 mars 2011

Vintertid när apelsinerna inte bara är saftiga utan också billiga är rätt tid att koka marmelad. Inte för att vi äter så mycket marmelad hemma, men någon gång kan det vara trevligt, både att koka och äta. Som vanligt läser jag inte hela receptet innan arbetet börjar - jag har ju kokat efter det tidigare. Hur jag löste problemet då minns jag inte, men inför nästa marmeladkok (fanns det inte en bok om kvällstidningsjournalistik som hette Marmeladkoket? Måste googla titeln, eller kolla bokhyllan hemma) har jag förberett mig genom att gå till apoteket. Nej, jag tänker varken skära eller bränna mig. Det behövs gasväv i ren bomull att knyta in kärnorna i. Och gasbinda består av gasväv - det ju jag. På apoteket frågade jag efter vanlig tunn gasbinda som man klipper så mycket eller så lite man behöver av rullen. Ifall du inte visste det innan kan jag berätta att sådan gasbinda finns inte längre. De olika typer av bandage som jag erbjöds hade strech, framställd av olja och något fall också viskos, det vill säga träfiber. Eftersom jag varken vill ha olja - petrolium - eller trä i min marmeland fick jag inrikta mig på något annat. Förra gången jag kokade marmelad klarade jag mig med blotta förskräckelsen - det fanns inga kärnor i frukten. Å andra sidan hade marmeladen svårt att stelna. Därför behöver jag ha apelsiner med kärnor, eller befria en citron från sina kärnor. Efter en stund på apoteket hittade jag lösningen: sterila kompresser av gasväv. Så nu kan jag koka marmelad tio gånger - det fanns nämligen tio kompresser i förpackningen. Den sterilitet som fanns när kompresserna packades, försvinner när jag öppnar förpackningen som omger varje enskild kompress.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons