Nyheter

Ekot och Staël von Holstein

Nyheter • Publicerad 22 januari 2008

Läste just att vi lyssnar allt mindre på radio. Det gäller både de reklamfinansierade och licensfinansierade kanalerna. Vill bara meddela att jag tillhör undantagen. Är en P1 freak, som bara kan byta kanal om jag sätter på radion mitt i ett program som jag redan har hört tidigare.

Paniken är nära om radion inte skulle fungera. Därför har jag P1 inställt i de tre apparater som används mest, den som står i köket, den i vardagsrummet och den i mitt arbetsrum. Trots att vår gamla tjockteve har fått sin näst sista vila i köket i väntan på den sista, klarar jag inte av nyhetsteve på morgonen.

Däremot ekot. Det fungerar bra att skumma morgontidningarna och lyssna på nyheterna samtidigt. Som i morse, då entreprenören Johan Staël von Holstein intervjuades om sin plats i statens kulturråd.

Entreprenören vill veta vad rådets insatser under de senaste tio åren har lett till. Är det bortkastade pengar eller har det givit inkomster till kungariket Sverige? En rimlig fråga som tycks ha kränkt reportern personligen, ty under den fortsatta intervjun anades den icke uttalade frågan från intervjuaren ”vad har du i kulturrådet att göra”.

Jag ska inte referera hela intervjun, men Staël von Holstein konstaterade att unga svenskar är mindre kulturkunniga och kulturorienterade än jämnåriga i Italien, Frankrike och Spanien.

Det har många inom näringslivet insett tidigare. Men jag tvivlar på att kulturrådets insatser förändrar det förhållandet. Åtminstone när det gäller Italien läser även de studenter som har valt en teknisk utbildning efter gymnasiet humaniora, inte minst historia. Det ger kunskap om den egna kulturen.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.