Annons
Nyheter

Vinälskare med egen sajt

Varje vecka tar tiotusentals människor del av Valter Perssons vintips.
Nyheter • Publicerad 16 november 2008
Valter Persson ser arbetet med vinportalen.se som en hobby. Varje vecka tar 80 000 prenumeranter del av hans vintips.
Valter Persson ser arbetet med vinportalen.se som en hobby. Varje vecka tar 80 000 prenumeranter del av hans vintips.Foto: Pernilla Rudenvall Petrie

I maj för tre och ett halvt år sedan slog Valter Persson upp Vinportalens portar på nätet. Vinintresset har funnits med i Valter Perssons liv länge. När han lämnade politiken för 15–20 år sedan stod han plötsligt där med massor av fritid. Han funderade medvetet över vad som skulle bli hans nya hobby. Snart föll valet på vin, mat och resor.

– Jag är född skåning, jag tycker om mat och det finns ingen bättre dryck än vin. Det skulle kanske vara vatten då.

Annons

Han var på en vinprovning med en kunnig fransman och kände direkt ”Så här mycket skulle jag också vilja veta”.

Så småningom byggde han upp en stor kunskapsbank, och med internet fanns helt plötsligt oändligt med information. Men det var svårt att få grepp om allt och det tog tid att vaska fram guldkornen.

– Jag tänkte att det nog är många som sitter i samma sits, men jag skulle kunna paketera det lite bättre.

Så föddes idén till sajten, att vara en samlad portal till vinvärlden på nätet. Det tog sajten ett och ett halvt år att få sina första 10 000 nyhetsbrevsprenumeranter.

Nyhetsbrevet kommer ut en till två gånger i veckan och innehåller veckans vintips ur systembolagets sortiment. Ytterligare ett och ett halvt år senare var antalet uppe i 80 000 prenumeranter. Ungefär 60 000 besökare på själva hemsidan registreras varje månad.

Ger djup information

Valter ser det inte som Vinportalens uppgift att betygsätta viner eller komma med nyheter, det är andra bättre på. I stället vill man ge en djupare information till vinerna. Regelbundet publiceras artiklar om olika länder, regioner och producenter.

Varje månad åker Valter till systembolagets vinprovningar i Stockholm. Tillsammans med andra vinjournalister provar han sig igenom 150–200 viner på en dag.

– Man måste vara mentalt fokuserad, efter en dag är man helt slut.

På ett år provar han mellan 1 500 och 2 000 viner, så de flesta av de cirka 5 000 viner som presenteras på sajten har passerat Valters smaklökar.

Annons

Han ser sitt eget arbete med Vinportalen som en hobby, men sajten har redan flera anställda.

Två tekniker, Ali Abdulhussein och Jörgen Klasson, arbetar på heltid med Vinportalen. Zora Björklund fotograferar och skriver för sajten på halvtid. Hon marknadsför också hemsidan.

Målet för Valter själv är att inom några år avsluta arbetet med konsultfirman VOK och på heltid ägna sig åt Vinportalen.

Valter ser flera möjligheter för portalen att utvecklas, fler artiklar och mer läsning. Inom kort ska man lansera något han kallar lyxbutiken, en nätbutik med mycket exklusiva viner.

Valter Persson

Familj: Ogift, sonen Fredrik.

Bor: I Ulricehamn.

Utbildning: Sommelier.

Yrke: Arbetar med företagsanalyser i egna företaget VOK, ägare av vinportalen.se.

Dricker helst: Rätt vin till rätt mat vid rätt tillfälle.

Valter Perssons mat- och vintips

Fördrink

Palmer Blanc de Blanc 2002 (nr 7553).

En fransk champagne med torr, frisk, smak av äpple och grape och priset är 279 kr.

Förrätt

Till förrätt tänkte jag servera lite olika skaldjur och till detta serverar jag naturligtvis en bättre Chablis. Valet får bli Chablis Premier Cru Beauroy (nr 7125). Priset är 167 kr. Vinet har en frisk smak med mineral, äpple och grape.

Huvudrätt

Ugnsbakad lax med smörslungad spenat och en sås som jag har fått på recept från fiskbilen i stan. Jag väljer ett vitt vin från Mendocino County i USA och heter Bonterra (nr 16632). Priset är endast 129 kr och vinet har en nötig smak av ekfat, smör och persika.

Emma Nordenstedt
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons