Skadan öppnade ny dörr
Sviterna efter en krossad handled tvingade naprapat Christina ”Kicki” Larsson att tänka om.
Genom att satsa på en ny träningsmetod, Redcord, kan hon fortsätta jobba med människors hälsa och välmående.
– Det är det jag brinner för.
Kicki Larsson är legitimerad naprapat och kämpade in i det sista för att kunna utöva sitt yrke.
– Jag genomgick fem operationer men handleden blev inte bättre, förklarar hon.
– Läkarna förklarade då att de inte kunde göra mer. Allt som återstod var en steloperation.
Sakligt förklarar Kicki att hon hade svårt att utöva sitt yrke som naprapat.
– Jag funderade över framtiden men kunde inte tänka mig att kasta bort min utbildning. Därför letade jag efter alternativ där min skadade handled inte utgjorde något hinder.
Som naprapat var Kicki flitigt i elden.
Hon arbetade bland annat med det alpina skidlandslaget som hon reste runt världen med. Hon hade även egen mottagning.
Det svenska landslaget tränade periodvis ihop med norrmännen och det var i Norge som Kicki för första gången kom i kontakt med Redcord.
– Det var framförallt den norske skid-åkaren Kjetil André Aamodt som utövade tekniken. Hela det norska landslaget har sedan kommit att använda sig av den.
Kicki kände att hon ville lära mer. Medan Redcord är vanligt förekommande i Norge är träningsformen relativt ny i Sverige.
– Jag utbildade mig och har nu utövat träningsformen cirka ett år. Min erfarenhet är odelat positiv. Jag har kunnat hjälpa personer med mångårig värk. Det känns fantastiskt.
Stommen viktig
Kicki bubblar av entusiasm då hon talar om den nya träningsformen.
– Den är utvecklad för personer med ryggradsrelaterade besvär, förklarar hon.
– Tekniken bygger på att man stärker ryggraden och kroppens muskler inifrån. Jag brukar förklara för mina patienter hur viktigt det är med en stark stomme, ryggraden, i kroppen.
Här tar Kicki hjälp av en liknelse.
– Är inte stommen i ett hus stabil så rasar det. Likadant är det med människokroppen. Redcord bygger på att man arbetar med kroppens småmuskler. Det är helt andra muskelgrupper än vad som normalt tränas på gym.
Kicki förklarar att man hängande i instabila rep utför vissa rörelser. Det ger kroppen balans och finmotoriken tränas upp. Resultatet blir en ökad bålstabilitet som gör att man orkar hålla rygg och nacke upprätt.
För den oinvigde ter sig träningsrummet med sina linor hängandes från taket märkligt. Men Kicki visar och förklarar.
– När vi fått en skada av något slag signalerar hjärnan att det gör ont. De intilliggande musklerna läggs i vila och kroppen blir snedbelastad. Detta ger i sin tur upphov till smärttillstånd då kompenserade muskler överbelastas.
– Genom träning i linorna tvingas de vilande muskelgrupperna att börja arbeta och skevheten försvinner så småningom och därmed smärtan.
Kicki berättar att hon jobbar med alla typer av besvär. Hon har såväl elitidrottare som motionärer samt personer med olika skador som till exempel pisksnärtsskada.
Forskats mycket
I USA och Norge har det forskats mycket på och kring Redcord. Dock ligger Sverige efter i det avseendet. Men intresset har vaknat och rehabavdelningar på olika håll i landet har börjat med stabiliseringsträningen.
Kicki Larsson är född och uppvuxen i Borås. Efter genomgånget ekonomiskt gymnasium satte hon stopp för den karriären.
– Sedan sju års ålder har det varit fotboll som gällt för mig. Jag spelade först i Mariedal sedan i Öxabäck. Under min tid där lärde jag känna naprapaten Ulf Wassholm och blev intresserad.
Kicki satsade på den femåriga utbildningen till naprapat. Hon öppnade egen mottagning i Stockholm men efter fem år bar det av hem till Västkusten och Göteborg.
Skadan som satte stopp för hennes fortsatta karriär som naprapat inträffade under en fotbollsmatch.
Hon gläds nu över att ha hittat en träningsmetod som hon trivs med och som gör att hon kan fortsätta utvecklas.
Christina ”Kicki” Larsson
Ålder: 37 år.
Familj: Maken Patrick, barnen Filippa, 5, och Tilda 2, 5 år.
Bor: I Villastan.
Yrke: Legitimerad naprapat.
Fritid: Familjen, vänner, träna, resor, skidåkning.