Nyheter

Praktiken – ett riktigt äventyr

I mer än femtio år har forskarna vid Cern i Schweiz spanat på materiens allra minsta partiklar. I sommar har boråsaren David Svantesson praktiserat där.
Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008
Foto: 
Boråsaren och Chalmersstudenten David Svantesson har fått vara med om ett riktigt äventyr i sommar, en praktikperiod vid Cern i Schweiz som har världens största partikelaccelerator.
Boråsaren och Chalmersstudenten David Svantesson har fått vara med om ett riktigt äventyr i sommar, en praktikperiod vid Cern i Schweiz som har världens största partikelaccelerator.Foto: Privat

Cern är världens största laboratorium för forskning om partikelfysik och Europas största datamaskinscentral. Där tas nu i bruk en ny jättelik partikelaccelerator, LHC, en 27 kilometer lång tunnel hundra meter ner i jorden. där man kan uppnå enorma hastigheter och temperaturer. Det som forskarna studerar är vad som händer när partiklarna krockar med varandra.

Boråsaren och Chalmersstudenten David Svantesson fick sommarpraktik på Cern i hård konkurrens och hans uppgift är att delta i databehandlingen av den stora ström av information som, samlas in vid försöken.

Här hoppas man så småningom kunna få svaret på vad som hände tiden närmast efter Big Bang, alltså universums skapelse.

Och tiden efter betyder i detta sammanhang bråkdelar av en sekund.

Man skulle kunna säga att forskarna söker svaret på den stora gåtan i det lilla. Den så kallade Higgspartikeln kan vara nyckeln till lösningen.

– Inom ett par tre år tror jag att de kan lyckas säger David Svantesson. Och jag hoppas att Cern hinner först, det finns ett laboratorium i USA som tävlar om dessa upptäckter.

Spännande

De tolv veckorna i Genève har inte bara inneburit ett kvalificerat sommarjobb för David Svantesson. Han har också lärt känna en rad studenter från andra länder och har utnyttjat fritiden väl.

– Jag har rest mycket i Schweiz och tror att jag känner detta land bättre än Sverige. Det är verkligen vackert och en spännande miljö att arbeta i. Cern ligger strax utanför Genève på gränsen till Frankrike med Mont Blanc i bakgrunden.

Människans nyfikenhet driver all denna forskning. Men har den lett till några praktiska tillämpningar?

– Ja som till exempel scannrar som kan upptäcka sjukdomar och ett annat exempel är webben som faktiskt kom till här. Forskarna behövde en bra kanal för att utbytta information och så skapades world wide webb.

David Svantesson är mycket nöjd med sin praktik. Han har arbetat tillsammans med andra studenter och handledare men fått utveckla sina idéer under stor frihet. Parterna är ömsesidigt belåtna med varandra, kanske kan det bli en fortsättning i någon form.

David Svantesson växte upp i Brämhult. Mamma Gunnel är civilingenjör liksom brodern Per, så familjetraditionen är stark.

– Kanske har det påverkat mig, hur som helst blev jag intresserad av teknik i gymnasiet, fysik och matte var mina bästa och roligaste ämnen, berättar David Svantesson som tycker att det är konstigt att inte fler delar hans intresse.

Svårt med språk

Språk däremot tycker han är svårt. Men engelskan går bra, det är ju forskarnas språk framför andra. Spanska och frans-ka har David Svantesson också börjat nosa på.

Efter Sven Eriksonsgymnasiet fortsatte han ett år på universitetet i Göteborg och sedan fyra år tillbaka är det teknisk fysik på Chalmers som gäller. Han har valt en masterutbildning som heter komplexa additiva system, vilket han beskriver som en blandning mellan fysik och datavetenskap. Den vägen hoppas forskarna kunna leda till artificiell intelligens.

– Men det lär dröja innan det stora genombrottet, säger David Svantesson.

Monteringsarbeten

Tidigare sommarlov har han ägnat åt monteringsarbete i ett par olika boråsbaserade företag, erfarenheter som han inte vill vara utan. Det är viktigt att se hur verksamheten fungerar från basplanet.

Man brukar säga att talang för matematik och musicerande hänger ihop. Det stämmer i David Svantessons fall. Han spelar både piano och saxofon.

– Men jag vet inte om jag håller med om detta samband, det är så individuellt, säger David Svantesson.

Orientering

Ett annat intresse är orientering.

Någon tid för skönlitteratur har han knappast.

– Men jag har läst Dan Browns bok Änglar och demoner, föregångaren till Da Vinci-koden. Den handlar just om antimateria och en del stämmer väl men jag tycker kanske inte att Browns research var särskilt noggrann.

Nästa år kan David Svantesson titulera sig civilingenjör. Han bekymrar sig inte för morgondagen.

– Det finns många företag där jag skulle kunna verka, till exempel bilbranschen eller telekom. Arbetsmarknaden ser bra ut, tycker jag.

Du har redan fått deltaga i verklig spetsforskning?

– Jo det kan man ju säga men jag är bara en i mängden , svarar David Svantesson med den ödmjukhet som man bör förvänta sig av en ung student.

Närbild

Namn: David Svantesson

Ålder: 23 år.

Sysselsättning: Studerar teknisk fysik på Chalmers. Eget konsultföretag i databranschen tillsammans med brodern Per.

Bor: Lägenhet i Göteborg.

Familj: Föräldrar, broder.

Fritid: Musik, orientering, umgås med vänner.

Aktuell: Har gjort praktik vid Cern, laboratoriet för partilkelfysik i Schweiz.

Torkel Ivarsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.