Nyheter

Med många aktiva år i politiken

Maj Pehrsson, Hyssna, har ägnat centerpartiet hela sitt liv. Hon var den första kvinnliga landstingsledamoten i Älvsborg och hon satt under många i riksdagen.
- Jag åkte in plötsligt och snabbt, säger hon. Första året satt jag i första kammaren, det var hemskt fint att göra det. Men året efter blev det enkammarriksdag, det tycker jag var bra.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2009
Maj Pehrsson, snart 95 år, har fortfarande många åsikter i politiska frågor, fast hon lämnat engagemanget i centerpartiet för länge sedan.
Maj Pehrsson, snart 95 år, har fortfarande många åsikter i politiska frågor, fast hon lämnat engagemanget i centerpartiet för länge sedan.Foto: Yvonne Gunneriusson

- Välkomna, säger Maj Pehrsson, välkomna till mig på min öde ö!

Hon tar emot BT och sin vän från politiken, Alva Hjärth, med kaffe och nybakade frallor. Sin ålder till trots klarar hon fortfarande att bo för sig själv och utan hjälp, men hon tycker att det är lite ensamt - som en öde ö.

Hon bor kvar på gården i Hyssna där hon föddes. Här på Melltorp Reartsgård växte hon upp tillsammans med två systrar. Den ena systern flyttade så småningom hemifrån, men Maj och hennes andra syster bodde kvar.

När hon var 15 år gick hon med i Svenska landsbygdens ungdomsförbund, SLU. Politiska frågor lockade henne redan då. Så småningom gick hon över till centerkvinnorna. Hon blev ordförande för Älvsborgsföreningen under många år, alldeles för länge, tycker hon själv. Maj arbetade på kontoret på Albins i Hyssna och hade faktiskt funderingar på att lämna politiken, för att kunna ta det lite lugnare. Men när centerns riksdagsman, rektor Brandt, hastigt avled, fick Maj, som stod på andra plats, inställa sig i Stockholm.

I riksdagen satt hon från 1969 till 1982. Hon var ledamot i försäkringsutskottet och arbetade också med jämställdhetsfrågor. Alva påminner henne om onsdagskvällarna i Stockholm. Maj hade liksom de andra riksdagsledamöterna ett rum i riksdagshuset, och en gång i veckan bjöd hon partigruppen på kaffe med dopp.

- Vi måste ju träffas på kvällen ibland för gemenskapens skull, tyckte jag.

1962 skrev Maj historia, då hon blev den första kvinnliga landstingsledamoten i Älvsborg. Då fick hon bland annat vara med om att lägga ner BB i Skene.

- Det var ett beslut som jag inte tyckte om, säger hon. Det måste vara tryggare för de blivande mammorna att inte ha så långt till BB.

Maj följer med i vad som händer i samhället idag, hon läser både Göteborgs-Posten och Borås Tidning. Hon tycker att politik är så spännande, och det är de sociala frågorna som ännu intresserar henne mest.

- Det är så bra nu, när vi får veta så mycket mera genom medierna. Det går inte att slå i folk vad som helst längre.

Hon är fortfarande kärnkraftsmotståndare. När det gäller EU har Maj Pehrsson kvar sin kritiska ståndpunkt, men hon tror ändå på EU som ett fredsprojekt.

Varje år i juni träffas alla tidigare riksdagsledamöter i Stockholm, och dit brukar Maj åka. Veteranerna lämnar synpunkter till sin partiledning, och Maud Olofsson brukar vara med. Med ett fniss berättar Maj att en ny riksdagsledamot frågade henne för två år sedan vem hon var.

- Då förstod jag att det var länge sedan jag slutade. Många som kommer till träffarna där är så gamla, men jag är väl äldst, säger hon eftertänksamt.

Hon tycker att man gjort framsteg inom centerpolitiken.

- Man jobbar för framtiden på ett vettigt sätt, säger hon. Och jag tycker Maud är bra, hon har nya idéer, och hon vågar. Men var tid har sina frågor och sina intressen.

Maj tycker att det är mycket viktigt att ungdomar engagerar sig politiskt, hon menar att det rentav är farligt för demokratin att de inte gör det.

- Men jag gillar inte enfrågepartier, säger hon.

Hon minns sina år inom politiken som roliga och stimulerande och säger att hon skulle satsa på politiken igen om det var möjligt. Också de många resor, som hon fick tillfälle att göra, uppskattar hon och berättar om den hon gjorde med transsibiriska järnvägen. I Tokyo träffade hon en man som visade sig vara kusin med en granne till Maj i Hyssna.

- Så världen är inte så stor trots allt, säger Maj Pehrsson. Och det är skönt, nu vet vi mer om andra länder, och det är bra för förståelsen mellan olika länder och folk.

Maj Pehrsson

Ålder: Fyller 95 år den 27 maj.

Familj: Fosterbarnen Ritva och Sisko som kom från Finland under andra världskriget, ”de är en rikedom som kommer med barn och barnbarn och hälsar på”.

Bor: På fädernegården i Hyssna.

Intressen: Läsning, korsord, samhällsfrågor.

Oväntad motion: Motionscykeln och studsmattan i köket. ”Men jag håller mig i dörrhandtaget.”

Yvonne Gunneriusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.