Nyheter

Liten församling frälser i tält

Mittemot järnvägsstationen i Borås står ett tält. Det tillhör stadens minsta församling, Svenska Frälsningsarmén.
Kårledaren major Berit Johansson ger inte upp.
Nyheter • Publicerad 29 september 2008
Frälsningsofficeren Berit Johansson ger inte upp. Nu försöker hon värva nya själar för Jesus med gammaldags tältmöten.
Frälsningsofficeren Berit Johansson ger inte upp. Nu försöker hon värva nya själar för Jesus med gammaldags tältmöten.Foto: Miriam Glans

Svenska Frälsningsarmén, SFA, kom till efter en utbrytning ur den större internationella Frälsningsarmén i början av förra seklet. SFA fick ett uppsving under några decennier men sekulariseringen har slagit hårt. Medlemsskaran krymper stadigt. Få nya ansikten syns på mötena.

– Det är svårt att få folk till kyrkan. Det var därför jag kom på den här idén, berättar Berit Johansson.

Det är nog trettio år sedan det förekom väckelsepredikanter i tält i Borås. Men nu står alltså ett sådant på den obebodda tomten på Norrby mitt emot Borås central. Berit Johansson medger att det kanske inte varit någon succé hittills. Inte så många har hittat in i den andliga gemenskapen. Men hon ger inte upp.

– Folk har slutat att gå till kyrkorna därför att det evangelium som predikas där har blivit så urvattnat. Biskoparna och prästerna har ett humanitärt budskap. Man ska värna varandra och miljön. Men de säger inget om att syndafallet bröt gemenskapen med Gud och att vi därför behöver vända om och få hans förlåtelse.

Tror på bibeln

I tältet kompromissar man inte. Berit Johansson tror på vartenda ord som står i bibeln. Hon gillar nog inte uttrycket men man skulle kunna kalla henne en kristen fundamentalist.

Hon växte upp i ett hem i Halmstad där föräldrarna visserligen trodde på Gud och där mamman var aktiv i Svenska kyrkan men där man aldrig talade om sin tro.

Det var 50-tal och Berit hade det kärvt i skolan. Hon fick plugga hårt för att få bra betyg men värst var mobbningen. Hon blev utfryst av de andra flickorna och tydde sig därför mest till grabbarna.

Föräldrarna var båda heltidsarbetande och hade inte mycket tid över för henne. Räddningen blev en älskad morfar.

– Men när han dog togs jag om hand av min mormor som nog gjorde sitt bästa men var mycket sträng. Jag fick inte ha vilka kamrater jag ville och blev därför ett ensamt barn, berättar Berit Johansson.

Efter ett misslyckat äktenskap flyttade Berit Johansson till Göteborg och fick så småningom arbete som växeltelefonist på Volvo. Hennes arbetskamrat tog med henne till ett möte med Svenska Frälsningsarmén.

– Jag hade ingen personlig tro men älskade att läsa i evangelierna och jag var alltid så upprörd över att man lät Jesus dö på korset, varför skulle det ske? Nu gick jag på ett par möten och jag fick böja knä framför altaret och de frågade mig om det inte var härligt att vara frälst men jag kände inget, berättar Berit Johansson.

Men när hon kom hem satte hon en pall framför fönstret med den stjärnklara natthimlen och bad och tackade Gud för allt möjligt och då kom känslan.

– Jag kände en våldsam lycka och sedan gick jag på alla möten och krävde flera. Jag som inte hade kunnat gå in i en väntsal tidigare för att jag var så osäker stod nu på scen och sjöng. Samtidigt försvann mitt hetsiga temperament och jag slutade svära.

Gifte sig

Hon beskriver det som en total förvandling.

I kåren fanns en ung soldat vid namn Leif Johansson och för att göra en lång historia kort så gifte de sig och blev ett officerspar med tjänstgöring på flera orter bland annat Borås innan de slutligen återvände hit och blev kvar.

Om allt detta berättar Berit Johansson lugnt och sakligt. Men när vi kommer till trosfrågan får hon en väldig energi och kommer åter till det i hennes ögon avslagna budskapet från många predikstolar.

– Man betvivlar jungfrufödseln men om Jesus inte var Guds son då kan han inte heller frälsa oss, men det är ju bara han som kan lösa oss från syndens förbannelse. Se på missbrukarna som blir frälsta och genom ett ögonblicks ingripande blir fria från sina droger. Sådant kan inte människor göra.

Egentligen är det ingen bevisfråga för henne eftersom hon menar att Guds existens inte kan förklaras, bara upplevas. Bibeln har svaret på livets gåtor. Darwinismen är en bluff och Big Bang-teorin om universums skapelse är ännu löjligare.

– Vetenskapsmännen säger att fiskarna klev upp på land. Var finns beviset för detta. Nej det är ju uppenbart att naturens och människans sinnrika mekanismer var fullbordade från allra första början. Och människan är inget djur, vi är skapade till Guds avbild för evigt liv.

Paradiset

Men det valet är personligt. Och det räcker inte med allmän rättfärdighet för att komma till paradiset. Utan frälsningen och med den syndernas förlåtelse väntar helvetet.

– Jag brinner för Borås och Sverige. Många kan inte känna någon glädje, inget hopp. Ungdomar driver omkring, matas med våld i TV-spel och filmer, homosexualiteten omhuldas, försvaret rustas ned. Utan Jesus vilar en tung dom över landet, säger major Johansson, synbarligen starkt berörd av dessa mörka framtidsutsikter för detta avkristnade folk.

I min hand får jag två böcker, den ena heter just ”Dom över Sverige” och är en uppenbarelse om ett kommande krig. Den andra är skriven av en amerikansk kristen som tillbringat 23 minuter i helvetet och kan rapportera därifrån.

Det är ingen uppmuntrande läsning.

Närbild

Namn: Berit Johansson.

Ålder: 63 år.

Gift med: Leif Johansson, före detta chef för hela Svenska Frälsningsarmén.

Bor: Villa i Brämhult.

Fritid: Trädgården.

Oväntad talang: Nyligen utbildad florist.

Aktuell: Tagit initiativ till tältmöten i centrala Borås. I dag är sista chansen att närvara.

Kort om Svenska Frälsningsarmén: Av praktiska skäl samarbetar SFA nu med Missionskyrkan på så vis att man är ett distrikt inom denna men med egen förvaltning och stor självständighet. I Borås lånar Svenska Frälsningsarmén lokaler av Immanuelskyrkan.

Torkel Ivarsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.