Annons
Nyheter

Lärare med drinkar i fokus

Hon gick gymnasiet i USA, jobbade på Kapp-Ahl i Stockholm, lärde sig restaurangyrket för att sedan arbeta i sex år i Japan.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2008
Att blanda till en drink är inte så enkelt som man tror, men det är, bland annat, detta Mikaela får lära sina elever.
Att blanda till en drink är inte så enkelt som man tror, men det är, bland annat, detta Mikaela får lära sina elever.Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson

Nu bor Mikaela Larsson sedan många år i Borås och är lärare på John Bauergymnasiet, där hon utbildar bartendrar.

Hon har onekligen valt en lite udda levnadsbana, denna Stockholmsfödda ölänning som kärleken förde till Borås, där hon så småningom blev ”headhuntad” till John Bauergymnasiets hotell och restauranglinje. Hennes kunskaper och färdigheter hade upptäckts sedan hon i flera år arbetat som bartender på Grand.

Annons

– Ett jätteroligt jobb, som jag fortfarande hoppar in och gör ibland, säger Mikaela.

Men vägen till bardenderdisken har varit lång för Mikaela, som har gått hela vägen inom restaurangbranschen.

– Jag har arbetat i kallskänken, köket, serveringen och baren, säger Mikaela.

Hon har varit både i disken och arbetat som tillförordnad restaurangchef. Hela bredden inom detta utpräglade serviceyrke har hon skaffat sig.

– Det är bara nyttigt med jobbrotation, säger hon, man får lära sig allt.

Det är också det eleverna på John Bauergymnasiet får.

– De väljer inför årskurs två vilket program de vill gå inom restaurang och hotell.

Inför årskurs tre får de fortsätta välja inriktning på servering eller kök, men hela bredden inom restaurang får alla lära sig.

Rätt barteknik

De är med andra ord väl grillade när de hamnar hos Mikaela för att lära sig grunderna i munskänkeri, servera rätt vin till rätt mat och blanda drinkar, vilket bara det är en hel vetenskap.

Annons

– De måste lära sig olika spritsorter och till vilka blandningar de passar, säger Mikaela.

Det handlar om rätt barteknik för bartendern skall ju kunna arbeta med snabbhet och elegans också. Barteknik kallas också utbildningen på John Bauer som ger 50 högskolepoäng.

Men det handlar inte enbart om det. Gymnasieleverna får också lära sig ansvarsfull alkoholhantering, vilket är ett krav från samhällets sida för att ge utskänkningstilltånd, samt gästpsykologi, vilket säkert kan vara nog så knepigt. Förstår inte en gäst själv när det är dags att sluta gäller det att tala om det för honom, utan att kränka vederbörande.

– Men vi gör inte våra elever till experter, som de försöker göra på bartenderskolor, hos oss får de lära sig grunderna för att bli en bra bartender, säger Mikaela, som inte är säker på om man får så mycket bättre utbildning och färdighet genom att betala dyra bartenderutbildningar.

Men låt oss berätta om Mikaelas liv från början.

Hon föddes som sagt i Stockholm, men tre år gammal blev hon ölänning sedan hennes föräldrar valt Borgholm framför storstaden.

Mikaela gick skolan i Borgholm och på konsument-ekonomiska linjen på Stagneliusgymnasiet i Kalmar. Men sedan valde hon att läsa vidare på gymnasium i USA. Hon var bara 17 år, när hon åkte dit.

Arbetade på Kapp-Ahl

Väl hemma i Sverige igen hamnade hon i Stockholm, där hon fick arbete på Kapp-Ahl. Mikaela har med andra ord även konfektionsbakgrund.

Men restaurangyrket fanns där hela tiden, hon växte ju upp i turiststaden Borgholm och jobbade extra på serveringar där.

Annons

Däremot hade hon inget av yrket med sig hemifrån, hennes pappa Bo var revisor med egen byrå i Borgholm. Det torde väl vara så långt från att servera drinkar man kan komma.

Men revisorns äventyrslystna dotter nöjde sig inte med pärlan vid Kalmarsund. Mikaela åkte till Japan där hon arbetade i sex år.

– Det var kul, men stenhårt, man fick verkligen lära sig jobba, säger hon.

Hon har också bott i England en tid.

Men hur hamnade då Mikaela till slut i Borås?

Jo, hon träffade Robert, musiker som bodde i Borås, där han nu arbetar som kursansvarig på Medborgarskolan.

Paret Larsson bor idag i Dalsjöfors med barnen Nadia 9 år och Isak 6 år.

Väl i Borås blev det restaurangyrket för hela slanten för Mikaela.

– Jag arbetade i tolv år på Grand innan jag kom hit till John Bauergymnasiet, berättar hon.

Mikaela trivs jättebra som ämneslärare, men än har hon ingen behörighet.

Annons

– Jag utbildar mig för att få en sådan, säger hon.

Kanske får hon då chans att återigen röra på sig om än under begränsad tid. John Bauergymnasiet kommer nämligen att öppna en ny skola i Spanien dit eleverna i Sverige, också de som studerar i Borås, får komma och utbilda sig under åtta veckor. Det nya gymnasiet öppnar nästa lästermin.

Men med egna barn i skolåldern kanske det är mer praktiskt för Mikaela att ta hand om sina elever hemma i Borås.

Närbild

Namn: Mikaeala Larsson.

Född: I Stockholm 1968.

Föräldrar: Bo och Marianne Olsson.

Familj: Maken Robert Larsson, musiker, barnen Nadia 9 och Isak 6.

Yrke: Lärare på John Bauergymnasiet i Borås, tidigare bartender och restauranganställd, hovmästare.

Lennart Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons