Nyheter

Hon tar ett kliv in på Sjöbo

– Jag går in för det här till 100 procent! Det är för mig en spännande utmaning som jag ser fram emot.
Malin Aronsson, 33, bubblar av entusiasm. I september tar hon över rodret på Sjöbo och hon tror på en fortsatt ljus framtid för kommundelen.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2008
Malin Aronsson vill som ny chef på Sjöbo gärna föra fram kommundelens vackra omgivningar och då inte minst närheten till Öresjö.
Malin Aronsson vill som ny chef på Sjöbo gärna föra fram kommundelens vackra omgivningar och då inte minst närheten till Öresjö.Foto: Jan Pettersson

Malin Aronsson är trots sin ålder hemma i ledarrollen. Hon lämnar posten som teknisk chef i Svenljunga vilken hon innehaft i snart fem år.

– Jag trivs med att vara chef, förklarar hon.

– Jag tilltalas av att samordna, leda och arbeta övergripande.

Redan som 20-åring axlade Malin Aronsson sitt första chefskap. Hon var då nyutexaminerad kostekonom och kom att basa över restaurangen på Svärdfästet i Borås.

Därefter blev hon kostekonom med ett övergripande ansvar på Trandareds kommundel för att sedan överta ansvaret i Dalsjöfors. Nästa anhalt var Svenljunga där hon också var kostchef.

– Men så fick jag en förfrågan om jag inte ville leda den då nybildade tekniska enheten i Svenljunga, berättar Malin.

Att gå från kost till teknik fann inte Malin märkligt. För henne handlade det om ledarskap. Den tekniska kunskapen fanns hos personalen.

– Visst har min ålder kommenterats men aldrig min profession. Det handlar om att vara ödmjuk, att komplettera varandra. För mig som chef gäller det att lyfta fram personalens kompetens, hålla i verksamhet, planering och kontakt med politikerna.

Faktum är att hon själv var politiskt aktiv för några år sedan. Hon satt i Marks kommunfullmäktige och var vid det tillfället yngst i församlingen.

– Men jag lade av med politiken när jag blev teknisk chef. Jag tyckte inte det gick ihop med min roll. Dessutom räckte tiden inte till.

Att hon nu åter sökt sig till Borås och Sjöbo förklarar hon så här:

– Jag kände mig redo för att ta ännu ett kliv och göra något nytt, något med mer ansvar. Kommundelschefsjobbet är ett omfattande och spännande arbete med både operativa och strategiska inslag. Det tilltalar mig.

Malin ser fram mot att få lära känna verksamheten på Sjöbo och ta del av den samtidigt som hon kommer att möta och arbeta tillsammans med övriga kommundelschefer med övergripande frågor.

Pluggar in fakta

Vi träffar Malin Aronsson utanför kommundelskontoret på Sjöbo. Hon har hälsat på personalen inne på kontoret, så mycket mer har hon inte hunnit.

– Jag försöker läsa på så mycket jag kan. Men vad jag hört hittills så ser utvecklingen positiv ut.

Malin framhåller Sjöbos fina framsteg vad gäller skolan. Där utgör kommundelen ett föredöme. Hon nämner även ekonomin som är i balans.

– Sjöbo har så många kvaliteter, fortsätter hon och syftar på naturen och det sjönära läget.

– Det är bara en tidsfråga innan fler inser vilken boendekvalitet stadsdelen erbjuder.

Malin tycker det ska bli särskilt spännande att få vara med om förbifart Sjöbos byggnad. Hennes bakgrund som teknisk chef tror hon ger henne fördelar i det arbetet.

– Den nya vägen kommer att betyda mycket för Sjöbo och dess invånare, konstaterar hon.

– Dels frigörs markytor, dels blir det lugnare och tryggare för de boende när den intensiva trafiken försvinner.

Hus i Torestorp

Någon sjöbobo lär dock inte Malin Aronsson bli. Hon är född och uppvuxen i Skene där föräldrarna fortfarande bor.

– Min man och jag har ett hus i Torestorp och där är vi rotade. Att kunna ha såväl mina som makens föräldrar i närheten utgör en trygghet inte minst för våra barn. Så jag lär få pendla. Men det rör sig inte om mer än fem mil.

Malin betonar att hon avser att stanna på Sjöbo. Hon är medveten om att det förekommer en diskussion om kommundelarnas framtid. Men den skrämmer inte.

– Visst finns det frågetecken inför framtiden. Men ett förändringsarbete behöver inte vara negativt. Det viktiga är delaktigheten.

Malin avfärdar frågan med en axelryckning.

– I dagsläget känns den avlägsen. Det lär dröja ännu några år innan någonting händer.

Uppvuxen på landet har Malin insett vikten av engagemang hos de boende. Att Sjöbo har ett byalag gläder henne.

– Dess roll är oerhört viktig och den kommer jag att värna om. Jag har hört talas om Sjöboandan och sådant betyder mycket.

Imponerande resultat

Malin menar att just denna kan vara en av orsakerna till att de satsningar som gjorts på Sjöbo slagit så väl ut.

– Man har insett att det funnits problem och noggrant utrett vad som måste göras för att komma tillrätta med dem.

– Och det med imponerande resultat, konstaterar hon.

Malin Aronson börjar sitt nya arbete den åttonde september. Fredagen innan, den femte, lämnar hon chefskapet i Svenljunga.

– Vi hade sedan tidigare planerat in en sex veckor lång semester tillsammans med barnen. Och den vill jag inte ändra på, förklarar hon.

Den första tiden kommer Malin att ägna åt att lära känna såväl verksamhet som personal.

– Jag drivs av en nyfikenhet. Jag vill träffa alla som jobbar där. Min ambition är att i bästa samförstånd fortsätta utveckla Sjöbo. Kommundelen har gjort en stor resa under senare tid och jag vill verka för att den fortsätter.

Närbild

Namn: Malin Aronsson

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Jonas, barnen Filippa 7 och Olle 5. Katten Snövit.

Bor: I Torestorp.

Aktuell: Ny kommundelschef på Sjöbo med start den 8 september.

Fritid: Hem och familj, vänner, resor, dans (– Jag buggar en gång i veckan. Det ger mig energi och glädje.)

Gör om tio år: – Då jobbar jag fortfarande som chef i Borås Stad.

Gunnel Almart
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.