Nyheter

Hon blickar mot nya mål

Boråstjejen Sanaz Abdi spås en lysande framtid inom bodyfitness. Hennes andra tävling blev ett tufft SM där hon hamnade precis utanför pallplats.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2008
Sanaz Abdi tillbringar många timmar på gymmet för att bygga upp sin kropp.
Sanaz Abdi tillbringar många timmar på gymmet för att bygga upp sin kropp.Foto: Jan Pettersson

– Det grämer mig lite då många såg mig som trea. Kanske försöker jag ta revansch i Göteborg i december.

Sanaz Abdi gläds över den respons som hennes SM-start fått. Många för henne helt okända personer inom sporten har hört av sig med uppskattande tillrop.

– Jättekul. Jag är stolt över vad jag åstadkommit. Men det har varit tufft.

Sanaz säger sig precis ha kommit upp ur källaren efter sex månaders intensiv träning.

– Jag har gett allt under den tiden. Det har inte funnits utrymme för någon form av umgänge. Det har bara varit jobb och träning. Utan min fantastiske makes stöd hade jag aldrig orkat. Jag är också tacksam för den sponsring jag fått.

Även om bodyfitness förknippas med glitter och glaumor så är vägen dit något helt annat.

– På scenen handlar det om att framhäva muskler på ett kvinnligt sätt. Vi är välsminkade, kropparna glänser. Att under 15 minuter i strålkastarskenet få visa vad man åstadkommit under månaders slit känns fantastiskt. Just i den stunden är det värt allt slitet, allt det man tvingats försaka på vägen dit.

Sanaz berättar om vikten av att bränna bort allt underhudsfett för att musklerna ska framträda ordentligt. Förutom tuffa pass på gym under totalt tre timmar dagligen måste hon äta speciell kost.

Torsk i fyra veckor

– För min del har det främst handlat om kyckling och grönsaker. Sedan blev det uteslutande torsk. Sju gånger om dagen!

Sanaz rynkar näsan av motvilja. Den ständiga torskdieten fick henne nästan att ge upp. Men som den tävlingsmänniska hon är, bet hon ihop och tog sig i mål.

– För den oinvigde kan min träning och diet tyckas extrem och så är det. Men jag har en personlig tränare och coach, Sharam Daneshman, som tävlar professionellt i bodybuilding. Han håller mig under uppsikt och ser till att jag får i mig den näring jag behöver för att kunna bygga upp min kropp på rätt sätt.

Att Sanaz Abdi fastnade för bodyfitness säger hon beror på en längtan bort från sin tidigare så mulliga kropp.

– Jag har alltid varit väldigt kurvig och har hatat det. Men faktum är att jag nu, 13 kilo lättare, faktiskt saknar mina kurvor.

Sanaz skrattar glatt och tillägger:

– Jag kommer dock inte att gå upp i vikt som efter min första tävling. Då frossade jag i allt det som jag inte fått äta.

Även efter SM-starten jagade Sanaz godsaker. Sent på kvällen bar det ut till en butik där hon handlade chips, ostbågar, vitt bröd, chokladkräm till pålägg, ett halvt kilo vanligt godis och lika mycket naturgodis, sex dammsugare och lika många chokladbollar.

– Det kändes underbart att äntligen få köpa det här. Som jag längtat!

Sanaz himlar med ögonen. Men tilllägger att frossandet uteblev. Hon åt lite lagom av alltihop. Det bästa var känslan av att ha allt inom räckhåll igen.

Sanaz hade hoppats på en pallplats i SM. Men inser hon att hennes medtävlare hade avsevärt större rutin med titlar i såväl NM som EM bakom sig.

– Jag gläder mig i alla fall åt publikens enorma stöd. Den buade ut trean till förmån för mig. Det kändes skönt.

Vardagarna tillbringar Sanaz Abdi på H&M:s lager i Borås. Där har hon också bränt kalorier genom att jäkta runt bland hyllorna. Dock har hon nu fått ett kontorsjobb som innebär att hon blir mer stillasittande. Men det får hon ta igen på gymmet.

Helt och hållet svensk

Sanaz kom till Sverige som sjuåring. För en tid sedan återvände hon till Iran för att utreda var hon hörde hemma.

– Det var skönt att få en bekräftelse på att jag är helt och hållet svensk, utbrister hon.

– Jag kände ingen samhörighet med Iran. Synen på livet där, deras tänkande är inte längre mitt. Som kvinna får man till exempel inte skratta högt, inte tugga tuggummi på gatan.

Sanaz är utbildad personlig tränare och combatinstruktör. Tanken är att jobba på heltid med detta i framtiden. Men ännu låter det sig inte göras.

– Jag gillar verkligen att hjälpa andra till ett sundare liv. Min satsning har sporrat andra tjejer på mitt jobb att börja träna.

Sanaz Abdi

Ålder: 30 år.

Familj: Maken Reza Nahani, mamma, pappa och två yngre systrar.

Bor: På Järnvägsgatan i Borås.

Aktuell: Blev nyligen fyra vid SM i bodyfitness.

Fritid: Umgås med nära och kära, träna.

Tidigare framgång: Blev trea i Norden som fitnessmodell.

Gör om tio år: – Då njuter jag av min man och mina två barn. Förhoppningsvis är jag fortsatt rädd om min kropp och har inte gått upp onormalt i vikt.

Gunnel Almart
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.