Nyheter

Hon är på väg mot nya mål

Hon har sagt upp sig från jobbet på Posten i Herrljunga, sålt huset och nästan allt hon äger.
Nyheter • Publicerad 6 september 2008
?Herrljunga och mitt hus kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta?, säger Iara Fahlström som nu flyttar till Stockholm och storstadens utbud av kultur och kurser. "Naturen ger lugn och frid, så visst behöver man både och."
?Herrljunga och mitt hus kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta?, säger Iara Fahlström som nu flyttar till Stockholm och storstadens utbud av kultur och kurser. "Naturen ger lugn och frid, så visst behöver man både och."Foto: Anders Robertsson

Nu flyttar Iara Fahlström till Stockholm utan att veta exakt var hon ska bo eller vad hon ska jobba med.

– Jag är inte så bunden till platser eller prylar. Dessutom gillar jag äventyr.

– När jag väl satte ut annonser för att sälja möbler och saker var det kul att se hur långt jag kunde driva det, hur lite jag behövde behålla. Det tilltalar min fantasi.

Det som betydde något fick plats i några få lådor. Där finns böckerna som alla hänger ihop med hennes intressen för andlighet och personlig utveckling.

– Tygerna och min symaskin har jag för att göra applikationer och lapptäcken. Viktiga foton, minnen och min kamera får också följa med.

Vid bordet framför datorn står en trädgårdsfåtölj. Sängen i sovrummet ska säljas.

– Sista veckan räknar jag med att sova på madrass på golvet.

Det ekar lite i det gamla fina trähuset, där Iara Fahlström bott med döttrarna i fjorton år och lagt ner mycket tid på att själv måla, tapetsera, lägga nytt innertak, byta fasad och fönster.

Styrka i livet

Förra året hände mycket.

– På våren bröt jag upp ur ett förhållande. Två månader senare blev min mamma allvarligt sjuk.

Hon och hennes syster åkte och hälsade på mamman på Sahlgrenska varje dag i ett halvår.

– Mamma riskerade att få hjärnskador. En aktiv och skapande människa var plötsligt sängbunden och helt fullproppad med mediciner.

Det påverkade Iara Fahlström starkt.

– Jag kände att det allra viktigaste i livet är att vara frisk och att jag gör något av alla mina skapande intressen. Jag ville också minska ner på antalet ägodelar – och när jag gör något driver jag det ofta till sin spets, säger hon och skrattar.

Hennes andliga resa började i tonåren. Ofta stoppade hennes mamma böcker i händerna på henne. 1995 fick hon en speciell läsupplevelse.

– Det var Samtal med Gud av Neale Donald Walsch. Den förändrade hela min världsbild.

Ifjol vägrade både hon och systern att acceptera läkarnas dåliga prognoser för modern.

– Folk undrade hur vi orkade. Men samtidigt som det var oerhört smärtsamt, kände jag mig väldigt levande och stark.

Mamman vaknade upp

Hon började meditera. I många meditationer fokuserade hon just på att mamman skulle bli frisk. När läkarna gång på gång misslyckades med att få kontakt med modern, som låg i respirator, fick en väninna en idé.

– Min mamma brukade göra qigong och hade en speciell CD-skiva till övningarna. Jag sa att jag ville spela den musiken för att se om mamma reagerade.

Hon tog med skivan, en CD-spelare och ett par hörlurar. Tillsammans med systern och vårdpersonalen stod hon vid mammans säng. De satte hörlurarna på plats och tryckte på ”play”.

– Hon slog upp ögonen direkt när hon hörde musiken. Läkarna som var med såg det också.

Mamman skrevs ut från sjukhuset i november och bodde hos Iara de första månaderna.

– Jag gav henne sund kost, massage och nyttiga grönsaksjuicer i råsaftcentrifugen. Det kändes så bra att få ge tillbaka lite av allt jag fått av henne.

I januari hjälpte hon mamman att få en lägenhet.

– Det är bara unga, trevliga människor som bor i huset och det tyckte jag var jättebra. Det blir mer positiva energier med folk som inte vill prata om sjukdomar.

– Det är helt otroligt att mamma överlevde! Idag mår hon fantastiskt bra.

Iara Fahlström hade tömt ett av sina rum för att göra plats åt modern efter sjukhusvistelsen. Det var då hon började rensa och göra sig av med prylar. En del av kollegerna på Posten, där hon jobbat som lantbrevbärare sedan 2001, följde intresserat händelseförloppet. Hon sa upp sig och jobbade till sista juni.

– Visst har jag trivts bra. De har så kul humor och vi har skrattat mycket.

Tror på en ljus framtid

Nu ska hon göra något av drömmarna. I botten har hon en textil utbildning med beklädnadslinje, Tillskärarakademin och utbildningar i vävning, klädkunskap och sömnad. Dans och smyckestillverkning är andra stora intressen. Hon längtar efter Stockholms kulturella stimulans och rika utbud av kurser. Till våren börjar hon troligen läsa alternativ- eller komplementärmedicin på Axelsons.

– Jag skulle gärna arbeta med zonterapi, akupressur eller shiatsu och kunna leva på det.

Tills hon har fått en lägenhet i Stockholm flyttar hon med en av döttrarna, och sina få ägodelar, till sin bror i Linköping. Hon kan leva på pengarna från husförsäljningen åtminstone året ut. Allt behöver inte vara så tillrättalagt, menar hon, utan det nya får gärna växa fram av sig självt.

För henne innebär trygghet att en människa trivs med och tar hand om sig själv. Hon tror att det är när man har den balansen som man kan hjälpa andra.

– Förra sommaren fick jag nåt slags inre visshet. Oron bara rann av mig och jag känner mig lugn. Jag har ett mål som jag ska gå mot. Det här är min uppgift.

Närbild

Namn: Iara Fahlström

Ålder: 46 år.

Bor: Flyttar från Herrljunga, är på väg till Stockholm.

Familj: Ensamstående, tre döttrar.

Senast lästa bok: ”Happier Than God” av N.D. Walsch.

Tycker mycket om: Alla sorters musik, som opera, rock, 70-tal, new age.

Vill gärna åka till: Machu Pichu i Peru, Indien.

Dröm: Att leva livet fullt ut.

Tacksam för: Så mycket! Första delen av min meditation varje morgon är en lång ”lista” på allt som jag är tacksam för.

Anna Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.