GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De prisas för sitt fina nötkött

Vi står i ladugården på Attorps säteri och beundrar limousintjuren Alströmers muskelmassa. Just hans kalvar har landets finaste kött och framgången gav nyligen uppfödarna Lena och Sven-Inge Hansson samt Attorps ägare, Genoveva Pettersson, ett fint pris.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2008
Foto: Anna Didriksson
Foto: Anna Didriksson
Lena och Sven-Inge Hansson med Attorps limousinbesättning.
Lena och Sven-Inge Hansson med Attorps limousinbesättning.
Foto: Anna Didriksson
Sven-Inge och Lena Hansson hjälper Genoveva Pettersson gläds över utmärkelsen.
Sven-Inge och Lena Hansson hjälper Genoveva Pettersson gläds över utmärkelsen.
Foto: Jan Pettersson

Priset, Pour le Mérite Gastronomique, som utdelas av M Sandahl Foundation, är bland det finaste man kan få när det gäller matkvalitet.

För ovanlighetens skull delar gårdsarrendatorn och gårdsägaren på priset, så fint är samarbetet mellan godsfrun på Attorp och paret Hansson.

Sedan 1971 har Sven-Inge funnits på Attorp, först som förvaltare i ett sambruk med Berga och sedan 1980 som egen arrendator och brukare av jordbruket på säteriet.

I den pampiga herrgården bor Genoveva Pettersson, som ägt och haft ansvar för Attorp sedan 1954.

Skogen ansvarar hon för själv och har hjälp av Södra Skogsägarna.

På många av de stora och historiska gårdarna kan man numera märka ett lätt förfall. Men inte på Attorp, vars välvårdade kulturbetesmarker väl matchar den välskötta parken kring Attorps huvudbyggnad.

– Det är Sven-Inges förtjänst, han sköter allt därute, säger Genoveva Pettersson då hon bjuder på kaffe i sina sagolikt vackra salonger.

Symbiosen mellan arrendatorsparet Hansson och ägaren Genoveva Pettersson är stark och nog lite ovanlig.

I Attorps ladugård står nu två avelstjurar, 26 dikor samt ett 50-tal kalvar som föds upp till slaktdjur.

Attorps lantbruk driver köttproduktion från ax till färdig limpa, om uttrycket tillåts när det gäller animalieproduktion.

Dikorna betäcks ute av gårdens egna tjurar och kalvar under vårvintern. Kalvarna går sedan till slakt vid en slaktvikt på 350 kilo.

Scan sköter om själva slakten, varefter köttet grovstyckas vid en anläggning i Vinslöv. Därefter går det färska nötköttet till en lanthandel i Dalum, respektive Sjömagasinet i Göteborg.

Varför valde ni just rasen limousin?

– Vi läste om rasen och fann att dess kött skulle vara mört och fintrådigt, djuren är också lugna och har lätta kalvningar, säger Sven-Inge.

Djuren trivs

I Attorps hagar och kulturbetesmarker trivs djuren utmärkt och dessutom har man en flock gående på Lenas föräldragård i Grälåsa.

– Det är bland annat därför vi har två tjurar, de får gå med korna och betäcka när det passar djuren.

På Attorp hade Sven-Inge och Lena tidigare mjölkkor, men dessa såldes 1990.

– Det blev till slut för bundet med korna, man fick arbeta jämt.

Just nu har mjölkproduktionen blivit riktigt lönsam, ångrar ni att ni sålde SRB-besättningen?

– Nej det gör vi inte, det blev som sagt för bundet.

Vid sidan av lantbruket är Lena Hansson också distriktssköterska i Dalstorp, medan maken sköter Attorps 40 hektar åker och beten.

Men dessutom satsar makarna Hansson på uthyrning av semesterhus samt Bed and breakfast i ett par av säteriets tidigare personalbostäder.

Av Genoveva har man också förvärvat ett torp, där man inte bara kan hyra ut, utan också byggt en mindre konferensanläggning i en mysig och ovanligt vacker miljö.

Totalt har man 16 bäddar för uthyrning, där man på sommaren får många både svenskar och danskar.

Dessutom hyr man i samarbete med markägaren Genoveva ut korttidsjakt.

Många idéer

Verksamheten går bra, men det betyder mycket arbete för Lena och Sven-Inge.

– Ett tag efter starten var jag benägen att ge upp och lägga ned turistverksamheten, men då sade Genoveva Pettersson nej, att ge upp har aldrig legat för henne.

– Så vi fortsatte och det har vi inte ångrat en sekund.

Enda projektet Sven-Inge haft som inte sjösatts ordentligt är turerna med häst, men en fin ardenner går makligt och betar vid gårdstunet.

Kött, vallfoder, stuguthyrning, Bed and breakfast, konferenser, korttidsjakt, det anrika säteriet Attorp har genom Sven-Inge och Lena fått en mångfasetterad verksamhet vilket Genoveva Pettersson inte har något emot, tvärtom.

– Han kommer med många idéer, någon har jag varit mer tveksam till, men de allra flesta har varit bra, säger Genoveva om Sven-Inges kreativitet.

Rötter i lantbruket

Sven-Inge är hallänning med rötter i lantbruket. Hans far var ladugårdsförman på Heagård utanför Halmstad och själv arbetade han inom lantbruket i Halland tills han 1971 flyttade till Sjuhärad, där också hans båda bröder nu bor.

Hustrun Lena kommer mer nästgårds ifrån, hon är född Öberg och uppväxt på ett småbruk i Grälåsa mellan Länghem och Limmared.

Sven-Inge kom alltså till Attorp då gården arrenderades av en lantbrukare som också arrenderade Berga gård i Gällstad.

Men bara ett år senare var han sin egen.

Får då paret Hansson tid för annat, hobbyer, resor?

– Vi brukar ta någon veckas semester och åka bort, men det är allt, säger Lena leende.

– Så kopplar jag av med cykling ibland, säger Sven-Inge.

Närbilder

Namn: Lena och Sven-Inge Hansson

Födda: Lena i Länghem 1946, Sven-Inge i Halmstad 1945.

Yrken: Lena sjuksköterska och egen företagare inom turist, lantbruk, konferens, Sven-Inge egen företagare inom samma näringar.

Familj: Sven-Inges son Joakim med hustrun Anna-Karin, samt barnbarnen Sofia och Oscar.

Fritidsintressen: Att resa någon gång.

Lennart Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer