Nyheter

Christina vill förändra världen

Den rätta känslan har väglett Christina Ewers flera gånger.
Nu satsar skånskan på massage- verksamhet i Borås, och har fått starta-eget-bidrag i en bransch som anses överetablerad.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2008
Christina Ewers vill inte bara massera. Hon vill arbeta med hela människan.
Christina Ewers vill inte bara massera. Hon vill arbeta med hela människan.Foto: Anne Engström
Foto: Anne Engström

– På arbetsförmedlingen sade de ”Vi tror inte på din affärsidé, men vi tror på dig”, säger Christina Ewers.

Hon har bott i Skåne ”hela livet”, tills kärleken fick henne att flytta till Borås. Förhållandet höll inte, men det är i Borås hon vill bo.

För 20 år sedan var Christina Ewers en missnöjd läkarsekreterare på medicinkliniken i Lund och levde i ett äktenskap som inte längre gav henne något.

– Jag kände att jag ville förändra mitt liv och hade börjat intressera mig för friskvård, men min man var totalt ointresserad.

Vändpunkten kom på ett krismöte om hur stämningen på jobbet skulle bli bättre.

– Då var det som om någon lagt en hand på min axel och jag sade ”Jag önskar er all lycka, men jag säger upp mig i dag”.

Då överläkaren frågade vad hon skulle göra istället blev svaret ”Förändra världen”.

Hon utbildade sig inom friskvård och motion och var Friskis & Svettisledare i flera år. I barnens skola träffade Christina Ewers en kvinna som healade och en inre röst sade till henne att lämna maken och de fem barnen.

– Rösten sade att jag hade gjort mitt i familjen.

Det var i slutet av 1990-talet och de två yngsta barnen var i tonåren. De valde att bo hos båda föräldrarna.

Kraften att heala

Christina startade i en lokal för friskvård och en kvinna som kom till henne för nackont sade att hon hade kraften att heala.

Christina Ewers fick sedan en känsla av att hon borde åka till Italien.

– Jag sålde allt jag ägde, tog mitt Mary Poppins-paraply, en rosa kravatt och rosa skor och åkte till Rimini. Italienare är bara gemytliga om du kan språket. Jag kastades ut från deras arbetsförmedling, men återvände gång på gång.

I Rimini började hon skriva en bok om relationer.

– Boken skulle heta Det gör ont, men så kom Lena Philipssons låt så nu är titeln Mars och Venus.

Det är snart fyra år sedan.

– Jag satt på stranden och skrev för hand. Men så kom budet att mamma var svårt cancersjuk. Jag åkte hem och vårdade henne.

Hon träffade en man från Borås och flyttade hit.

– Då upptäckte jag att han, som de flesta män i 50-årsåldern, sökte sin svans. Men vi har fortfarande kontakt. Jag älskar män, men har dem helst som vänner. De flesta klarar inte av starka kvinnor.

Hon säger att Borås är lika tufft att bo i som Rimini. Först efter två år i Borås har hon börjat bli inbjuden till folk.

– Men Borås är i alla fall inte regnigast i Sverige – det är Malmö.

Christina måste försörja sig. På nätet såg hon en reseannons från Scandorama. Hon erbjöd sig att jobba av resan. I januari 2007 kallades hon till en intervju för att bli guide.

– Jag fick ett papper med 30 allmänbildningsfrågor och svarade så gott jag kunde. Nästa steg blev en intervju på italienska. Jag berättade om min familj, lämnade allmänbildningstestet och sade att det som frågades om där kunde jag lära mig.

"Jag ville inte tillbaka"

Christina Ewers återvände till Rimini i somras, nu som destinationschef.

– Jag var chef i Rimini tre vändor. Jobbade 17 timmar per dygn. Då hörde min syster av sig och berättade att pappa var svårt cancersjuk.

Tillbaka i Borås gick Christina Ewers till arbetsförmedlingen, men det enda som kunde erbjudas var ett sekreterarjobb.

– Jag ville inte tillbaka, så jag började som timanställd inom hemsjukvården.

På arbetsförmedlingen träffade hon personer som sade att de inte trodde på hennes affärsidé, men de trodde på henne. Massörer brukar aldrig få starta- eget-bidrag.

– Det finns för många massörer, men i kombination med föredrag om att bryta mönster kan jag klara det ekonomiskt. Och jag tror inte på att bara knåda. Jag vill arbeta med hela kroppens system.

Strax efter att hon fått klartecken för bidraget hittade hon också rätt lokal.

– ag gick förbi en lokal där en kvinna bedrev hudvård. Jag gick in och frågade om hon behövde en massör och det slutade med att jag hyrde in mig.

Christina Ewers säger att hon saknar sin familj ibland.

– Men då tar jag fram mitt gamla körkort som bevis på hur dåligt jag mådde då. Jag är totalt förändrad utseendemässigt och har blivit lugnare.

Återvänder till Rimini i sommar

Nyligen fick hon användning för sin känsla och speciella gåva igen. Den som hyrde ut till henne i andra hand ville ha lägenheten tillbaka. Då såg hon en annons om en etta och en tvåa på Byttorp, i ett garage som skulle göras om till lägenheter.

– Jag gick dit och kände att ”här vill jag bo”. Jag fick en omedelbar kontakt med hyresvärden och fick lägenheten.

Till våren jobbar hon i Garda och till sommaren återvänder hon till Rimini som destinationschef. Friskvården jobbar hon med resten av året.

Christina var en gång en vanlig tjej som misskötte sig så att hon fick en kronisk tarmsjukdom och hamnade i ett tidigt klimakterium.

– Mamma, som är en klok kvinna, sade att hon inte kunde förstå hur jag som annars var så smart kunde misshandla mig själv så. Nu lär jag andra att man kan inte må bra utan att äta bra och man kan inte bli vältränad utan träning. Många lägger in mer arbete i sin tid, men de borde lägga till mer fridfullhet.

Namn: Christina Ewers

Ålder: 52 år.

Bor: I Borås.

Född: I Skåne.

Familj: Fem barn.

Yrke: Friskvårdskonsulent, massageterapeut, guide i Italien under säsong.

Intressen: Livet. Vaknar varje morgon och känner efter vad min kropp behöver. Går en promenad varje dag, men om den är tio meter eller flera kilometer spelar ingen roll.

Aktuell: Har bestämt sig för att satsa på Borås och lyckades få starta-eget-bidrag till massage, trots att det är en överetablerad bransch.

Myt att avliva: Att Borås skulle vara regnigast i Sverige är fel – det är Malmö.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.