Annons
Nyheter

Bilentusiast som gärna drar en låt

Han älskar tyska Borgwardbilar och drar gärna en låt på sin fiol. Ingemar Ringqwist, som nu fyller 75 år, firar sin födelsedag på annan ort.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008
Foto: 
Borgward är Ingemar Ringqwists absoluta favorit bland veteranbilar. Här är han med dottern Evas fina bil från 1957.
Borgward är Ingemar Ringqwists absoluta favorit bland veteranbilar. Här är han med dottern Evas fina bil från 1957.Foto: Lennart Wiel-Hagberg

Att han föredrar att åka bort och fira högtidsdagen i lugn och ro är inte så konstigt. Risken är annars stor att han skulle få radhuset på Hulta fullt med folk.

Ingemar är nämligen en välkänd och omtyckt profil i Borås, antingen man i honom ser spelemannen eller veteranbilsägaren.

Annons

Men faktum är att denne urboråsare är född i Mölndal, där fadern Mats arbetade som kamrer på Almedals fabriker.

Men 1937, då Ingemar var fyra år, flyttade familjen till Borås när fadern började på Stigens.

Sedan dess har Ingemar Ringqwist varit Boråsbygden trogen.

– Jag gick på Daltorpsskolan mellan 1940 och 1947. Sedan fortsatte jag med åttonde året på Sirius, som på den tiden var frivillig årskurs. Det var pappa som tyckte att jag borde gå där.

1948 gick så Ingemar med sitt folkskolebetyg och sökte första jobbet på Elektriska verkstaden Beve i Borås.

– Kan du börja på måndag, sade chefen när han såg betyget. Där arbetade sedan Ingemar kvar till 1964.

– Vi lindade elektriska maskiner för verkstadsindustrin, berättar Ingemar.

1958 gifte sig Ingemar med Cissie, som kom från Dalsjöfors och där byggde de nygifta också ett hus.

1964 bytte Ingemar jobb och blev chaufför åt Vatten & Värme i Dalsjöfors.

– Det var bättre betalt och vi hade fullt att göra för den stora byggboomen var i full gång.

Annons

Han avancerade till lagerföreståndare och den befattningen tog han med sig sedan han flyttat till Högbergs Rör i Borås. Där kom han bland mycket annat att ansvara för inköp.

Hustrun dog

Familjelyckan utökades 1966 då dottern Ewa föddes. Men elva år senare kom det fruktansvärda slaget. Hustrun Cissie avled i cancer och Ingemar Ringqwist stod ensam med dottern.

– Det var naturligtvis svårt, men det var bara att bita ihop. På den tiden fanns inga psykologer och andra förståsigpåare, man fick klara allt själv.

Tragedin gjorde dock att Ingemar, som ensamstående far, fick ett särskilt gott förhållande till Ewa. Något som består än idag.

I ett senare äktenskap, som upplöstes, fick han sonen Anders som bor i Stockholm.

Ewa lever med sin sambo i Sparsör. Men kontakterna mellan far och dotter är täta och veteranbilsintresset har de gemensamt.

– Vi har var sin Borgward Isabella, säger Ingemar.

Och därmed är vi osökt inne på ett av hans två favoritintressen, den tyska kvalitetsbilen Borgward. Tillverkaren gick i graven 1962, varefter märket 1965 såldes till Mexiko.

Ingemar blev intresserad av Borgward av en slump då han fick chans att byta bort sin Volvo mot en Borgward av 1959 års modell i början av 60-talet. Sedan var hans såld.

Annons

Bilen, en vackert maronröd Isabella som hade gått 4?876 mil, har han ännu kvar. Han har även haft andra Borgwardbilar. Bland annat en vackert elfenbenslackerad Borgward kupé. Av många ansedd som världens elegantaste kupémodell, samt en Borgward P 100. Den blev Borgwards sista stora modell.

Tillsammans med Ewa, som också har en Isabella av 1957 års modell, åker Ingemar på veteranbilsträffar både runt om i Sverige och i Tyskland, Danmark och Norge.

Historien om tysken Carl Borgward och hans bilföretag kan Ingemar på sina fem fingrar och vid en årsträff i Bremen fick han Carl Borgwards dotter som bordsdam.

Speleman

Men Ingemar Ringqwist har också en annan kär hobby, som följt honom sedan 50-talet. Han spelar fiol och andra instrument.

– Jag började spela redan som barn. Men jag skämdes för fiolen i det fula fodralet så jag smög hem genom skogen när det var mörkt.

Men så på 50-talet köpte han den fiol han ännu har kvar. 1959 gick han med i Borås spelmanslag, som startat ett år tidigare.

Att bara spela där räckte inte för Ingemar som tillsammans med Göte Lysjö bildade Spelfinkarna. I elva år spelade de på gammaldanser runt om i Sjuhärad.

– När vi höll på som värst kunde vi ha fyra spelningar i veckan, minns Ingemar.

– Vi framträdde i Borås sedan Eggvena, Borås igen och sist Sätila, ständigt hålligång.

Annons

Ingemar har även ett förflutet i Durdragarna. Ett gäng glada dragspelare som han var med om att starta i början av 80-talet och som lever ännu.

– Som gitarrist lärde jag dem hålla takten, skämtar Ingemar.

Startat trivseldans

Nu tar han det lugnare med spelningen och under några år var han också borta från Borås spelmanslag, men har börjat igen.

– Jag kände att det blev för mycket, säger Ingemar som också sparat in på styrelseuppdragen i veteranbilssammanhang.

– Jag är reservdelsansvarig i styrelsen för Borgwardföreningen i Sverige, det får räcka.

Men än är det inte slut på engagemangen. Tillsammans med den legitimerade sjukgymnasten MarjaLeena Määkinen och ännu en dam har han i år startat trivseldans. De håller till på Ribbingsgården som kört två kvällar med uppåt 150 deltagare.

På dessa danser bjuder Ingemar också på underhållning som extra överraskning till fikat.

Den skämtsamme jubilaren har ytterligare en sträng på sin lyra. Han är med i en syjunta.

– Vi är fyra pensionärsgubbar som har regelbundna symöten. Vi gör som alla andra symöten, vi syr inte ett stygn. Där-emot ger vi oss ut på utflykter. Hittills har vi noterat 44 stycken och vi håller på ännu.

Närbild

Namn: Ingemar Ringqwist

Ålder: Fyller 75 år i morgon den 16 februari.

Familj: Singel med särbo, barnen Eva och Anders.

Bor: På Hulta

Intressen: Musik, att spela och dansa, bilar.

Firar: Är bortrest.

Lennart Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons