Nyheter

Nät ska skydda katt från fall

Den må ha nio liv och landa på fötterna när den faller. Men blir fallet högt hjälper inte det. Varje sommar skadas mängder av katter i fallolyckor från öppna fönster och balkonger.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2008
Även om katter har en fantastisk balans så händer det ganska ofta att de gör felbedömningar och faller ner.
Även om katter har en fantastisk balans så händer det ganska ofta att de gör felbedömningar och faller ner.Foto: Stock.xchng
Det är lag på att balkonger som sitter högre än fem meter över marken måste förses med nät om katter ska vistas där.
Det är lag på att balkonger som sitter högre än fem meter över marken måste förses med nät om katter ska vistas där.Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Brutna ben, brusten urinblåsa eller sprucken gom. Det är några av de vanligaste skadorna som katter råkar ut för varje sommar på grund av fallolyckor. Ett litet snedsteg är allt som krävs – även för en katt.

– Tyvärr har många uppfattningen att katter har nio liv och alltid landar på fötterna när de faller. Men det hjälper ju inte om de faller från höga höjder, då skadar de sig ändå, säger Lotta Gunnarsson som är veterinär på försäkringsbolaget Agria.

Mest på sommaren

Fallolyckor med katter är typiska under sommarhalvåret, när vi låter fönster och balkongdörrar stå öppna.

– En katt som faller från hög höjd får ofta ganska allvarliga skador. Om de kommer till veterinär snabbt så går det oftast att åtgärda, men det handlar inte sällan om operationer och lång konvalescens. Har man inte katten försäkrad kanske man måste avliva den på grund av att man inte har råd med veteriärkostnaderna, säger Lotta Gunnarsson.

Vanliga skador vid fall är frakturer på ben, och dessutom händer det att gommen spricker. Om katten inte kissat på ett tag är det inte heller ovanligt att urinblåsan spricker, vilket kan ge en väldigt allvarlig bukinflammation till följd om katten inte får rätt diagnos och behandling snabbt. Även inre blödningar är relativt vanliga.

– De flesta veterinärer är vana vid de här typerna av skador, och tittar efter dem om de vet att katten fallit.

Nya regler

Lotta Gunnarsson välkomnar jordbruksverkets nya föreskrifter som sedan i våras innebär att det är lagstadgat att balkonger som sitter högre än fem meter över marken, måste förses med nät om katter ska vistas där.

– Men tyvärr är nog den vanlige katt-ägaren inte medveten om vilka lagar och regler som gäller. Jordbruksverket har ju inte direkt gjort så mycket för att marknadsföra dem, så vanligt folk har säkert inte en aning, säger Lotta Gunnarsson.

Man bör inte ha en övertro på sin katts balans, och även se upp med öppna fönster. Särskilt unga och lekfulla katter kan få syn på något spännande och tappa balansen.

– Det här är så onödiga skador. Sjukdomar är en sak, men den här typen av olyckor kan man faktiskt undvika.

Anna Lefvert

TT Spektra

Ny lag från jordbruksverket Sedan den 1 maj i år är det lag på att balkonger mer än fem meter över mark måste förses med nät om katter ska vistas där.Vidare säger de nya reglerna att katter inte får hållas bundna.Kattungar får inte skiljas från sin mamma, mer än temporärt, förrän de är tolv veckor gamla.Inomhusutrymmen där katter ska hållas måste vara försedda med fönster så att dagsljus kommer in.Katter får inte hållas i bur annat än vid särskilda tillfällen, som vid transport och utställning.När katter transporteras får de inte sitta i buren mer än tre timmar när bilen står still.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.