Annons
Nyheter

Katten klarar konsten

Det sägs vara svårt att lära gamla hundar sitta. Men katter? Jo, visst går det att lära en katt sitta – om man använder klicker.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2008
Emily Falk har tränat Dormidon med en klicker. Den typen av stimulering är bra för en innekatt som kan bli uttråkad annars.
Emily Falk har tränat Dormidon med en klicker. Den typen av stimulering är bra för en innekatt som kan bli uttråkad annars.Foto: Tobias Lundgren/Scanpix
Katten lär sig att koppla klickljudet till godis. Varje gång den gör något som man vill förstärka klickar man.
Katten lär sig att koppla klickljudet till godis. Varje gång den gör något som man vill förstärka klickar man.Foto: 

Dormidon är ingen vanlig bondkatt som roar sig med att jaga möss och småfåglar om dagarna.

Istället ägnar han sig åt konster som att apportera halstabletter eller träna konster som sitt, ligg, rulla runt. Och när matte Emily Falk frågar ”Vad säger en fin katt?” jamar han högt som svar.

Annons

– Jag läste på ett kattforum på nätet att man kan träna katter med klicker så jag tänkte att en klicker kostar 25 spänn, vad har jag att förlora, säger Emily Falk.

Stimulering

– Egentligen tränar jag honom inte för att han ska bli lydig eller någon filmstjärna, utan för att det är en bra stimulering för en innekatt som kan bli uttråkad annars.

Just i dag är hon och Dormidon på audition för att kanske vara med i reklamfilm. Men då blir det hela plötsligt lite svårare. Visserligen gör Dormidon en elegant entré på den sammetsklädda scenen. Men inför en jury glömmer han plötsligt bort alla sina konster och vill hellre kolla in studion. Vem vet, kanske finns det möss i filmhuset?

– Det är nog lite för mycket annat att tänka på här, ursäktar Emily.

Men juryn verkar ändå imponerad av Dormidons coola stil. Katter brukar kunna se strykrädda ut i främmande miljöer och vilja ta till flykten direkt. Dormidon sätter sig lugnt ner och upptäcker en liten fläck på sin egen rygg han glömt putsa innan han trädde in på scenen.

Lätt att lära

Huruvida han kommer att bli någon filmstjärna eller ej återstår att se. Emily tänker bara fortsätta på den banan om Dormidon verkar tycka att det är roligt. Och hon är fortfarande lite förvånad över hur enkelt det varit att lära honom konster.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå att lära honom att rulla runt. Men vissa konster kan man lära honom bara genom att klicka när han gör något roligt själv.

Det gör han ofta.

Annons

Anna Lefvert

TT Spektra

†Klickträna katten

µ?Klickern ger ifrån sig ett litet klickande ljud när man trycker på den. Träningen går ut på att lära djuret att associera ljudet till godis. På så sätt kan man belöna rätt beteende snabbare än man hinner plocka fram en godisbit. Träningsmetoden har visat sig mycket effektiv på såväl hundar som andra djur.

µ?Börja med att träna så att katten kopplar ihop klickljudet med godis. Klicka och ge direkt jättegott godis.

µ?Så småningom fattar katten att klicket betyder godis. Då kan du börja klicka när katten gör ”rätt” saker.

µ?Tänk på att träna bara korta stunder. Katten tröttnar mycket snabbare än en hund. Dessutom blir den mätt snabbare. µ

†Dormidon – blivande filmstjärna?

Namn: Dormidon

Ras: Korsning mellan Cornish Rex och Sphynx.

Ålder: Fyllde ett år i mars.

Favoritgodis: Räkor och mjölklinser (kattgodis).

Sover helst: I mattes säng eller i mitt eget hus.

Favoritsysselsättning: Att gå i koppel och att apportera inslagna halstabletter. µ

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons