Här är vovven välkommen
Och glada hundvakter står inte alltid på rad när ledigheten hägrar. Då återstår hundpensionat. Hundar av alla raser, från olika platser och bakgrund kommer för att bo på Helenas Hundhotell i Kungsängen utanför Stockholm, ett av alla ställen runt om i landet som tar hand om din hund medan du reser bort i sommar.
Solen skiner över de gula trähusen och hundskall hörs på avstånd från rastgårdarna. Hotellets ägare, Helena Ingvarson, frågar om vi vill ha kaffet svagt, medel eller starkt. Om hon vore kaffe skulle jag definitivt beskriva henne som stark. Hon har sina åsikter klara över vad en hund behöver under sin vistelse på hotellet, och det är inte en massa leksaker:
– Lek går bort direkt. Vi hinner inte leka och vi vill det inte heller. Vi kelar med hundarna i samband med matning och rastning, men inga stressande pinn- och bollekar! Dessutom kan hundarna lätt börja bråka om leksakerna, säger hon och suckar när hon minns en välmenande matte som hade med sig inte mindre än två kassar leksaker till sin älskling.
– Hundarna behöver inte en massa extra stimulans när de är här. Det räcker så bra med den nya miljön och de nya kompisarna och människorna. De behöver inte aktiveras – de behöver lugnas istället.
Ett riktigt hundjobb
Livet på ett hundhotell innebär arbete i stort sett alla dygnets 24 timmar, berättar Helena. Dagarna är fyllda av matning, ”en del hundar äter inte när de är här, då får vi hjälpa till och mata dem eller lägga något smaskigt uppepå”, promenader, ge mediciner, ta emot nya hundar och lämna ut de som ska gå hem. Hotellhundarna får två promenader om dagen. Resten av tiden går de i rastgårdar, men de kan smita inomhus vid dåligt väder eller om de vill vila.
Hotellet erbjuder mat, men Helena ser gärna att hundarna får med sig sin egen mat hemifrån som de är vana vid. Små hundar går för sig och stora för sig. De flesta delar bur med någon eller några, men man får vara ensam om det passar bäst. De andra hundarna finns ju nära, på andra sidan staketet. Okastrerade hanar får inte gå tillsammans eftersom det så lätt kan bli bråk.
Hundarna stannar olika länge på hotellet. Den vanligaste vistelsetiden är en vecka, men den hund som bott där längst stannade ett år. Alla ägare får lämna namnet på en kontaktperson som hundhotellet kan ringa om det skulle hända något med hunden, eller om den inte trivs. Helena rekommenderar alla att prova ett dygn först, innan avresan, för att se hur hunden anpassar sig och så att den märker att den verkligen blir hämtad.
För en hund som trivs gör det inget om vistelsetiden på hotellet blir lång, menar Helena - däremot kan bara en dag bli till en evighet för en hund som inte finner sig tillrätta i sin nya miljö. När det så är dags att resa iväg och lämna in hunden ska husse och matte göra det i god tid före klockan 18, då inlämningen stänger, så att personalen hinner gosa med den ordentligt och göra den hemmastadd. Ägarna ska sedan lämna hundhotellet så fort som möjligt – annars blir hunden bara förvirrad, menar Helena.
– Ofta förstår hunden på en gång vem hans nya flockledare är och det brukar gå jättebra. Ägarna får förstås ringa hur mycket de vill om de är oroliga för sin fyrbenta vän, men om de inte hör något från oss fungerar allt som det ska!
Ridlärare från början
Helena Ingvarson, som är ridlärare från början, startade hundhotellet med bara tre hundar. Nu är maxantalet 35.
– Det är så många jag har tillstånd för, säger Helena, och betonar att hon är glad att hon har lyckats. Många som startar hundpensionat får klappa igen rätt snart. µ
Camilla Millner
TT Spektra
feature@ttspektra.se
Tips när du ska sätta hunden på hundhotell
* Först och främst är det viktigt att kolla att hundhotellets hundaktiviteter och miljö passar dig och din fyrbente kompis. Hur små valpar som tillåts och om de låter löptikar bo där kan också vara något du kan ha nytta av att veta. Vissa hundhotell gör ingen form av pälsvård eller kloklippning, om din hund ska vara på semester länge så kanske det är av vikt.
* För att du ska våga lämna ifrån dig din lurvige vän till hundpensionatet/hotellet bör du kolla att de är godkända av både den kommunala hälsovårdsnämnden och av Svenska Kennelklubbens konsulenter.
* De flesta hundhem kräver någon sorts vaccination, ofta är det minst vaccination mot parvoviruset, men det kan också finnas krav på att hunden är skyddad mot valpsjuka, kennelhosta och HCC (hepatit). Vissa hundpensionat kräver vaccination i enlighet med Svenska Kennelklubbens utställningsregler.
* Kolla upp vilka försäkringskrav hundhotellet har. Ofta handlar det minst om veterinärvårdsförsäkring, men de kan också kräva ansvarsförsäkring. Vad täcker hundhotellets egna försäkring?
* Var ute i god tid! Många hundhem har stamgäster som är inbokade varje år, och i semestertider kan det vara svårt att hitta plats med kort varsel.