Annons
Nyheter

Ankor som älskar mördarsniglar

Angel, Tom och Ben är tama som kattungar och födda i mattes vardagsrum.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2008
Channa Combelas Ensel föder upp myskankor. Dessa är, förutom att de är bra husdjur, nyttiga på så sätt att favoritmaten består av så kallade mördarsniglar.
Channa Combelas Ensel föder upp myskankor. Dessa är, förutom att de är bra husdjur, nyttiga på så sätt att favoritmaten består av så kallade mördarsniglar.Foto: Tobias Lundgren/Scanpix

Eller kläckta, kanske man borde säga. Myskankorna är inte bara husdjur – de har ett viktigt jobb att utföra: Att hålla trädgården ren från mördarsniglar.

Channa har två stora intressen – husdjur och trädgård. Två intressen som förenas väl hemma hos henne och maken strax söder om Stockholm. Magnolian utanför huset håller just på att slå ut, och på baksidan av huset blommar ett aprikosträd uppdrivet från kärna.

Annons

Blandad skara

Den första som möter oss är samojedhunden Kito, som är uppvuxen på Lanzarote och älskar alla människor som kommer på besök. I trädgården har han resten av sin flock – ett gäng myskankor och en höna.

– Han tycker att de tillhör familjen och skulle aldrig få för sig att jaga dem, säger Channa.

Myskankorna är så tama att Channa kan klappa och bära dem, så för henne fungerar de som vilka sällskapsdjur som helst. Men de fyller en annan viktig funktion också. Myskankor äter mördarsniglar.

– Andra fåglar gillar dem inte, men myskankorna älskar verkligen mördarsniglarna. Varför är det ingen som vet, säger Channa.

Hennes egen trädgård är numera helt fri från mördarsniglar, och då och då lånar hon ut ankor till vänner som behöver hjälp att bli av med sniglar i sina trädgårdar. På senare tid har hon även börjat sälja myskankor till behövande.

Stannar i trädgården

Just nu går sex vuxna myskankor och tre ungar runt i trädgården. De små håller hon ordning på genom att sätta dem bakom ett kompostgaller, medan de större strövar omkring på egen hand.

– När de blir runt tre månader gamla vingklipper jag dem litegrann på ena vingen. Bara så mycket att de inte kan flyga iväg med vilda fåglar, säger hon.

Alla Channas myskankor är dock tama och stannar mer än gärna i sin egen trädgård. Flera av dem är till och med kläckta inne i vardagsrummet. Det gäller även den höna som går under namnet Josefine.

Annons

– Hon är kläckt ur ett vanligt sprättägg som jag köpte på Konsum. Jag ville bara testa om det gick, berättar Channa och skrattar.

Några ägg behöver hon dock inte köpa längre. Myskankornas ägg är lika goda som hönsägg och en enda anka kan lägga uppemot hundra ägg under en sommar.

– Det blir jättegoda sockerkakor. Höga och fina.

Snacka om att förena nytta med nöje.

Anna Lefvert

TT Spektra

Myskankor

* Myskankan kommer ursprungligen från Sydamerika, men har funnits länge i Europa. Den har fötts upp för såväl ägg som kött.

* När den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln, kom till Sverige och blev ett problem här upptäcktes att myskankor, till skillnad från andra fåglar, gärna äter dem.

* Den som vill ha hjälp med snigelbekämpning i trädgården måste skaffa minst tre ankor, eftersom ankorna är flockdjur.

* Myskankorna behöver möjlighet att bada, och ska ha ett eget hus där de är skyddade från rovdjur nattetid och där de kan lägga och ruva sina ägg.

* En myskanka kostar cirka 200 kronor.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons