Tre blir en – när Skölvene pastorat upphör

Skölvene pastorat är i blåsväder. Troligen upphör det 1 januari 2010.
Samma sak gäller Skölvene församling.
Herrljunga • Publicerad 30 januari 2008
Kyrkan i Skölvene är liksom många andra i blåsväder. Församlingen är på väg att försvinna och samma sak gäller pastoratet. Tillförordnad kyrkoherde Kristian Yngvesson är dock övertygad om att allt kommer att lösas bra.
Kyrkan i Skölvene är liksom många andra i blåsväder. Församlingen är på väg att försvinna och samma sak gäller pastoratet. Tillförordnad kyrkoherde Kristian Yngvesson är dock övertygad om att allt kommer att lösas bra.Foto: Göran Jakobsson

Skölvene.

När kyrkoherde Kjell Lundblad slutade sin tjänst i början av december blev Kristian Yngvesson tillförordnad kyrkoherde till och med den siste december 2009.

En vikarierande komminister håller man på att söka och på torsdag går ansökningstiden ut. Sedan återstår att se om man lyckas tillsätta tjänsten. Det råder nämligen prästbrist.

– Det är faktiskt rätt besvärligt och det finns många vakanta tjänster runt om i Västergötland idag. Själv kan jag erkänna att det varit många som ryckt i mig, men jag vill vara kvar här, avslöjar Kristian Yngvesson.

Att ta över kyrkoherdeuppgiften är inget man bara gör så där. Det är mycket administration och planering och det är ingen man gör på en kafferast.

– Bland annat har jag planerat in 50 kyrkorådsmöten under detta år, och fler lär det bli med tanke på den omorganisation som är på gång.

Vad Kristian Yngvesson syftar på är den föreslagna pastorats- och församlingssammanslagningen. Denna är just nu ute på remiss och senast den 15 februari ska stiftssyrelsen han in svaren.

– Det vill till mycket för att man ska fatta ett nytt beslut. Men kan vi komma in med något riktigt bra tar de nog hänsyn, menar kyrkokamrer Lilli-Ann Grindsiö.

Som BT tidigare berättat går förslaget ut på att att de tre pastoraten Skölvene, Södra Björke och Herrljunga går samman i ett nytt pastorat. Dessutom föreslås att församlingarna i nuvarande pastorat slås ihop så att pastoraten utgör nya församlingar.

I praktiken lär själva indelningsförändringen inte betyda särskilt mycket för den enskilda församlingsmedlemmen. Och Kristian Yngvesson tror att det i nuläget är främst de cirka 100 förtroendevalda i Skölvene pastorat som engagerar sig i frågan.

Annat kan det bli i nästa steg då man måste se över administrationen, och pastorsexpeditioner kanske slås samman. Och på lite längre sikt blir frågan om man har råd med alla kyrkobyggnader. Då lär även den vanliga medborgaren ha synpunkter.

Församlingar som berörs

Följande församlingar berös av de föreslagna sammanslagningarna:

Skölvene pastorat: Skölvene, Hov, Källunga, Eriksberg, Mjäldrunga, Broddarp, Od, Molla, Alboga, Öra.

Södra Björke pastorat: Södra Björke, Vesene, Grude, Jällby, Hudene.

Herrljunga pastorat: Herrljunga, Remmene, Fölene, Eggvena, Bråttensby.

Kyrkofakta

År 1846 bestod Skara stift av 14 kontrakt, 114 pastorat och 374 församlingar med 300 präster och 270 000 invånare.

År 2006 bestod stiftet av 11 kontrakt, 56 pastorat och 178 församlingar med 525 000 invånare, varav 418 000 var med i Svenska kyrkan. Då fanns drygt 210 präster och ett 70-tal diakoner.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.