Solig metardag utan napp

Söndagens vackra väder blev kännbart för arrangörerna av aktiviteter på många håll.
Herrljunga • Publicerad 28 juli 2008
Lars-Göran Björkegren och Yvonne Eklund från Ljung betraktar väggbonaderna på Hägna gammelgård.
Lars-Göran Björkegren och Yvonne Eklund från Ljung betraktar väggbonaderna på Hägna gammelgård.Foto: Göran Jakobsson
Matilda Johansson, 4 år, och Wilma Johansson, 6 år, gillade att meta med mamma Lotta Larsson och pappa Mikael Johansson
Matilda Johansson, 4 år, och Wilma Johansson, 6 år, gillade att meta med mamma Lotta Larsson och pappa Mikael JohanssonFoto: Göran Jakobsson
William, 5 år, Patrich, 6 år, och Richard, 9 år, alla Helfredsson, tycker att det var tråkigt att inga fiskar nappade.
William, 5 år, Patrich, 6 år, och Richard, 9 år, alla Helfredsson, tycker att det var tråkigt att inga fiskar nappade.Foto: Göran Jakobsson
Helena Svensson, Lerum, och Anna-Karin Edvaldsson, Sydafrika, visade broderier respektive så kallad ringväv.
Helena Svensson, Lerum, och Anna-Karin Edvaldsson, Sydafrika, visade broderier respektive så kallad ringväv.Foto: Göran Jakobsson

Besöksantalet var lågt i bland annat hembygdsparken i Herrljunga och på Hägna gammelgård i Od. Men arrangemangen som sådana var det inget fel på.

Årets nyhet bland sommarens söndagsaktiviteter i hembygdsparken på Haraberget i Herrljunga var metartävlingen för barn som gick i dammen Stolta Mader och alldeles intillrinnande Nossan.

Det var en hel del barn som ställde upp i premiären, så på så sätt blev arrangemanget lyckat. Mindre lyckat var att det fina vädret gjorde att inte en enda fisk nappade, utan tävlingspriserna fick lottas ut bland deltagarna.

Tävlingsledare var Jan Claesson och domare (arbetslös sådan) fritidschef Sune Engström. Aina Nicander, ansvarig från hembygdsföreningen, var så nöjd att hon lovade en fortsättning på metet i någon form.

– Man kanske kan ta en annan tidpunkt. Varför inte på Kristi himmelsfärdsdag, som ju av tradition är första metardagen. Det passar ju en hembygdsförening att hålla gamla traditioner vid liv, menar Jan Claesson.

Utöver metet var det fiskdamm, bollkastning, gosedjurslotteri med mera i hembygdsparken, denna barnens speciella söndag.

På Hägna gammelgård i Od var det traditionell hemvändardag. Det är ett av Gäsene hembygds- och fornminnesförenings två stora sommararrangemang. Det andra är hantverksdagen, som kommer att äga rum den 31 augusti.

Det var flera hantverkare och utställare av olika slag på plats. De var nästan fler än besökarna, vilket är synd. Men det vackra vädret lockade troligen många till badstränderna. Dessutom fann en hel del konkurrerande arrangemang som tipspromenad vid bokcaféet Od och loppmarknad på Stora Mollungen.

Ett större antal såväl äldre som nyare väggbonader ställdes ut, och besökarna fick rösta fram sin favoritbonad. Och som vanligt var det tipspromenad och den gick förbi Farfarsstugan, där Odgruppen ställde ut målningar.

Flera hantverkare var på plats. Mest långväga var Anna-Karin Evaldsson, som bor i Sydafrika, där hon verkar som fredsforskare. Hon stod tillsammans med sin faster Helena Svensson, Lerum, som visade broderade saker. Båda har sina rötter i Murum och det var det som förde dem till Od.

Anna-Karin Evaldsson tillverkar smycken av ringväv. Det är en mer än tvåtusen år gammal konstform, som bland annat använts i vikingarnas brynjor.

Harry Thorstensson från Horred såg till att sprida julstämning. Han visade hur man tillverkar traditionella julbockar av halm. Underhållning bjöds också till kaffedrickandet av Gesebols Stopeband från Bollebygd.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.