Rappare förverkligade studiodröm

Är man musikintresserad gäller det att ta vara på detta.
Herrljunga • Publicerad 27 mars 2008
Dzemailj Arifi testar inspelningsutrustningen i den musikstudie man inrättat på fritidsgården.
Dzemailj Arifi testar inspelningsutrustningen i den musikstudie man inrättat på fritidsgården.Foto: Göran Jakobsson
Det var en hel del politiker och andra som mötte upp på fritidsgårdens studioinvigning.
Det var en hel del politiker och andra som mötte upp på fritidsgårdens studioinvigning.Foto: Göran Jakobsson
De tre rapparna Shqiprim Spahiu "X.L", Kastriot Spahijaj "Prince" och Dzemaiji Arift "25 öre" underhöll i samband med invigning av fritidsgårdens musikstudio. Det är de som varit pådrivande i projektet.
De tre rapparna Shqiprim Spahiu "X.L", Kastriot Spahijaj "Prince" och Dzemaiji Arift "25 öre" underhöll i samband med invigning av fritidsgårdens musikstudio. Det är de som varit pådrivande i projektet.Foto: Göran Jakobsson

Det insåg man på fritidsgården i Herrljunga. Tack var tre hiphopfrälsta ungdomar har man nu fått en egen musikstudio.

Det gäller att hela tiden hänga med för att få en attraktiv verksamhet för ungdomarna. På fritidsgården i Herrljunga har besöksantalet minskat kraftigt under senare år.

– Vi insåg att något måste göras, så när några musikintresserade ungdomar föreslog att inrätta en musikstudio tände vi på den idén, säger fritidsgårdsföreståndaren Monica Jacobsen.

Det var de tre hiphoparna Dzemailj Arifi, Shqiprim Spahiu och Kastriot Spahijaj som väckte tanken och har varit drivande för att förverkliga sin idé. De lyckades alltså få med sig både personal och politiker och jobbet kunde sättas igång.

En lämplig lokal fanns. Det var personalens kontor som kom att utnyttjas. Ungdomarn fick sedan själva göra det mesta av jobbet.

– Det är jätteroliga att vi nu får en musikstudio här. Det är något vi saknat länge. Men visst har det varit mycket jobb, men det har det varit värt, säger Dzemaiji Arifi.

Tre till fyra gånger i veckan under en och en halv månad har de tre entusiasterna och en del kompisar satt av på studiobygget. Varje gång har de varit igång bortåt sex timmar. De har skrapat, isolerat, byggt, målat och allt annat.

– De är väldigt duktiga. Och de vet ju vad det handlar om. Det har ju tidigare suttit hemma med sina datorer och spelat in sin musik och det var väl detta intresse och denna kunskap vi ville ta vara på, säger Monica Jacobsen.

Killarna har skaffat material på olika sätt. De har varit runt och tiggt ihop en del, hämtat en del på återvinningscentraler och så tagit med hemifrån. På så sätt har kostnaderna kunnat hållas nere.

Nu är det inte bara en studio som byggts på fritidsgården. Tre rum har man också renoverat i samma veva. Även här har ungdomarna gjort det mesta av jobbet. Hjälp till att dra ledningar till studion och koppla ihop det hela har man dock haft av Björn Johansson.

Hela det nu avslutade arbetet har gått på cirka 15 000 kronor. Det är väl använda pengar enligt såväl personal som ungdomar.

På onsdagskvällen var det invigning av musikstudion, FG-Records kallad. För själva bandklippningen svarade Gudrun Gustafsson, ordförande i fritids- och kulturnämnden.

Innan dess var det mingel med en hel del ungdomar, politiker och tjänstemän närvarande. Och så framträdde de tre killarna bakom studion på scen i ett uppskattat rapprogram. Då framträdde de under sina artistnamn X.L, Prince och 25 öre.

Med detta är det klart för inspelningar i den nya lokalen. De drivande killarna har en skiva på gång, uppger de.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.