Annons

Politiker som satsar på konst

Hon är politikern som vet vad hon vill. Samtidigt satsar Gudrun Gustafsson på sin textilkonst.
Herrljunga • Publicerad 6 maj 2008
I en tjock pärm har Gudrun Gustafsson samlat bilder på alla de konstverk hon tillverkat.
I en tjock pärm har Gudrun Gustafsson samlat bilder på alla de konstverk hon tillverkat.Foto: Göran Jakobsson

Gudrun Gustafsson är en av Herrljungas mest kända politiker. Hon är moderat och förra mandatperioden var hon ordförande i kommunfullmäktige. Nu är hon den förste ordföranden i den sammanslagna fritids- och kulturnämnden, och har som sådan fattat drastiska beslut beträffande simhallen.

Mycket respekterad är hon för att hon en gång som ny ordförande på sitt första möte lyckades ro iland beslutet att bygga ny station för räddningstjänsten.

Annons

– Det var nog inte många som trodde att jag skulle lyckas med det på mitt första möte. Men det gick och jag tycker faktiskt att det blev riktigt bra, säger hon.

Bakom den tuffa, ibland till synes lite kärva politikerrollen finns en helt annan Gudrun också. En familjekär konsthantverkare.

Gudrun är född i Stockholm. Hon gick i skola på andra sidan Essingebron och var med den dagen då en buss med flera elever störtade av bron ner i vattnet.

Senare kom Gudrun Gustafsson att jobba som scoutledare i Halmstad. Och så en dag var hon ute och dansade och det gick som det ofta gör. Hon träffade en man, gifte sig, flyttade 1969 till Herrljunga och fick barn.

Men redan innan det hade hon börjat väva. Det var 1962 då hon var konvalescent efter en olycka. Rollen som maka, mamma och husmor kom emellan, men när barnen blivit lite äldre gick hon med i en vävkurs. Hon blev biten och är fortfarande fast i vävens varp.

– Jag köpte en vävstol och sedan en till.

Först hade hon vävarna uppe i bostaden, men sedan gjorde hon om ett tvättrum till vävstuga.

Nu är det inte bara väver hon gör. Hon säger att hon har svårt att sitta still så det blir en hel del stickning och virkning. Det hon gör behöver inte gå snabbt eftersom det håller länge.

Förr var hon flitig medverkande på mässor och utställningar, men det har blivit mindre med åren. Tiden har inte räckt till och den värkande ryggen har väl också gjort sitt.

– Folk förstår ofta inte vilket arbete som ligger bakom ett konsthantverk. Det är omöjligt att få betalt för all den tid man lagt ner, för folk vill ju ha det nästan gratis. Det smärtar mig lite.

Ett av Gudruns verk är det många som sett, men få kanske tänkt på att de är hon som gjort det. Det är konstverket ”Vårt eget paradis° i entrén till Hovs församlingshem i Annelund.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons