Annons

"Polisen har nonchalerat inbrotten"

Det är upprörda känslor i Herrljunga efter att en hembygdsgård från 1700-talet i morse brann ner till grunden.
Herrljunga • Publicerad 4 maj 2014
Christina Abrahamsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Herrljunga.
Christina Abrahamsson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Herrljunga.Foto: Anne Engström
Foto: Goran Nilsson
Foto: Goran Nilsson

Flera vill koppla samman branden, med de inbrott som varit i närliggande fastigheter de senaste månaderna.

Christina Abrahamsson (M), vice ordförande i Herrljungas kommunstyrelse, menar att polisen nonchalerat anmälningarna om inbrott.

Annons

– De har nonchalerat inbrotten som har varit på Haraberget. Runt den 20 mars hade vi ett inbrott där man såg folk som gick därifrån och lastade in stöldgods i en bil. Polisen säger att de inte kan åka ut, det är väl någon slags prioritering. Men det är inte försvarbart, säger Christina Abrahamsson.

Stefan Lindroos, inre befäl vid polisen i Alingsås som även ansvarar för Herrljunga, menar dock att det inte stämmer. Även om han medger att inbrott i bostäder är prioriterade, före inbrott i exempelvis Hembygdsparken.

– Generellt åker vi alltid ut på bostadsinbrott och skickar alltid ut tekniker. När det gäller hembygdsparken åker vi alltid om det är skadegörelse. Men det kanske inte alltid är prio ett, vi kanske har något annat som är viktigare.

Han vill ogärna koppla ihop de tidigare inbrotten i området med nattens brand, innan man har fakta på bordet.

– Jag förstår att det är upprörda känslor, det är en tragedi det som har inträffat.

Christina Abrahamsson är mycket upprörd över polisens agerande, och menar att man har en skyldighet gentemot kommunens invånare.

– Det är inte första gången som det är anlagda bränder i Herrljunga, det här har pågått länge. Har vi då ett polisdistrikt som inte åker ut på anmälningar blir jag förtvivlad mot våra invånare i kommunen.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons