Palm kräver Hårsmars avgång

Herrljungas kommunstyrelseordförande Kurt Hårsmar (C) borde ta konsekvensen av att S-budgeten röstades igenom i kommunfullmäktige och att 22 av kommunfullmäktiges 41 mandat står bakom en misstroendeförklaring mot den styrande alliansen. Det anser kommunstyrelsens vice ordförande Mats Palm (S).
Herrljunga • Publicerad 6 september 2013
Mats Palm (S) och Kurt Hårsmar (C)
Mats Palm (S) och Kurt Hårsmar (C)Foto: Arkiv

I juni antog, som BT berättat, kommunfullmäktige S-budgeten för 2014. Redan då talades om att S och FP skulle ta över. Efter det tog Mats Palm initiativ till en bred diskussion med alla partier om hur man kan genomföra den antagna budgeten.

– Vi har fått med oss Folkpartiet, Miljöpartiet och Kommunens väl i det samarbetet, säger han. Däremot har Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna inte varit lika intresserade.

Mats Palm säger att som han ser det finns det en majoritet i S, FP, MP och KV som är bredd att ta över. De politiska posterna bör fördelas enligt den majoritet som råder, oavsett om Centern ingår eller ej. Han vill fortsätta dialogen under hösten med de partier som är beredda att delta.

Han säger att han tidigare varit tveksam om KV, men att partiet de senaste månaderna visat att det är ett mer stabilt parti som driver en gemensam linje.

Är Mats Palm beredd att ta över kommunalrådsposten?

– Ja, man kan inte bedriva politik utan att vara beredd att ta ansvar för den och i ökad omfattning arbeta med politiken om så krävs, säger han. Annars bör man göra något annat.

Kurt Hårsmar säger att om alliansen skulle lämna ifrån sig makten är det knappast ett beslut han tar på egen hand, utan det får han diskutera med de andra partierna i så fall

– I det fallet är det alla eller ingen som gäller, säger han. Men det finns inga planer på att avgå de närmaste veckorna i alla fall. Vi är beredda att arbeta vidare med den allianssammansättning vi har i dag.

Gunnar Andersson (M) är ordförande i valberedningen.

– Att Mats Palm tycker att Kurt Hårsmar bör avgå förvånar inte eftersom han har tyckt det ända sedan han tillträdde, säger Gunnar Andersson. Men just nu arbetar vi med 2013 års budget och det är först med 2014 års budget som det kan bli besvärande med skiljelinjerna.

Han säger att man bör vara medveten om att det är små skillnader mellan de två budgetarna, men S och FP har tagit i anspråk pengar som ännu inte finns och som man hoppas tilldelas vid en ny modell för kommunerna Skattesatsen fastställs i november och först då vet man helt säkert hur stort skatteunderlag man har.

– Vid en omröstning i kommunfullmäktige i dag skulle troligen Mats Palms parti ta makten med de majoriteter som råder just nu, men det är inte säkert att det gäller om några månader. Vi såg ju i tisdags att saker kan ändra sig. Valberedningens förslag på den tunga posten som socialnämndens ordförande gick inte igenom och vi fick inte tillsatt revisorsposterna.

Ingemar Kihlström (KD) säger att han inte ser något skäl till att byta ut personer på politiska poster just nu.

– Att fastna i en persondiskussion just nu vore olyckligt, när vi behöver fokusera på att lösa Herrljungas ekonomiska situation, säger han. Vi arbetar fortfarande med 2013 års budget och det är en alliansbudget. Det är inget självändamål att sitta kvar om vi ser att vi har en majoritet mot oss. Det gäller även i nämnderna. Men jag är inte säker på att det finns en annan stabil majoritet.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.