Ollestad nytt naturreservat
Insekter, långhåriga lavar och fåglar trivs i skogarna vid Ollestad. Historiens vingslag daterar området till 1300-talet och den gamla kungsgården. Det är mest frågor av historisk art som Gerd Ljungkvist-Persson på turistinformationen på Crea Diem hittills har fått. I framtiden förväntar hon sig att naturturismen ökar.
– Det är mycket vackert kring Sämsjön och utnämningen till naturreservat är väldigt positiv. Det förstärker bilden av Herrljunga som en natur- och kulturkommun, säger hon.
Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Henrik Roos fascinerades av områdets komplexitet.
– Bitvis är den rena spökskogen med döda träd men de utgör dukat smörgåsbord för hackspettar och insekter.
Floran är spännande och visar på ekologisk mångfald. Från blöta och skuggiga snårskogar till kuperade betesmarker som skuggas av stora ekar med vida kronor, säger biologen Henrik Roos.
– Ekarna är viktiga hyresvärdar för solälskande insekter och lavar. Det är häftigt att det på en så relativt liten yta finns höga naturvärden knutna till både mörka och fuktiga som soliga och varma förhållanden.
Till sommaren kommer Crea Diem tillsammans med Västkuststiftelsen att arrangera en guidad naturvandring i Ollestad naturreservat då man ockå kommer att berätta om traktens kulturhistoria.
Naturreservatet kommer att skötas och förvaltas av Västkuststiftelsen.
Ollestad
Stora Mollungen, Od samt Hult i Mollaryd: Vackra bokskogar som är bland de nordligaste av Sveriges naturliga bokbestånd.
Eriksbergs kyrka: Påbörjades av Erik den helige på 1100-talet. Känd från böckerna om Arn.
Brudföljet, Annelund: Fornlämningar från brons- och järnålder i Hov.
Fåglaviks glasbrukmuseum: Vittnar om en viktig industriepok som varade 1874-1978.
Brännvinsbränneriet, Hallanda Broddarp: Hade avgörande betydelse i kriget mot danskarna 1611 då de söps så redlösa att de somnade och blev enkelt byte.