Annons

Mandus Örarbäck: Mindre skärmtid för småbarnen – så svårt är det faktiskt inte

Barns skärmanvändande innebär hälsorisker och bör begränsas, enligt Folkhälsomyndigheten. BT:s reporter Mandus Örarbäck har ett råd för hur du får småbarnen att sluta sitta framför paddan.
Det funkar garanterat – i hundra procent av fallen, skriver han.
Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Herrljunga • Publicerad 3 september 2024 • Uppdaterad 4 september 2024
Mandus Örarbäck
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barn mellan två och fem år borde använda skärmar max en timme om dagen, enligt råd från Världshälsoorganisationen, WHO, och svenska Barnläkarföreningen.
Barn mellan två och fem år borde använda skärmar max en timme om dagen, enligt råd från Världshälsoorganisationen, WHO, och svenska Barnläkarföreningen.Foto: Christine Olsson

För en tid sedan inträffade följande meningsutbyte mellan två av mina vänner:

Den ena vännen beklagade sig över att hans treåriga son inte åt riktig mat.

Annons

– Han äter bara bananer, sade han.

– Vad sjukt? svarade min andra vän. Vem ger honom alla dessa bananer?

Touché.

I denna anda har jag ett tips till dig som tycker att dina barn sitter för mycket framför paddan. Det är alltså ett råd riktat till dig som tycker att detta är ett problem. Tycker du inte att det är ett problem med skärmtid behöver du inte läsa mer, då kan du gott klicka dig vidare. Mitt mål är inte att vara någon slags moralpolis och tycka till om hur du uppfostrar dina barn.

Men tycker du det känns osunt att din tvååring sitter i soffan på Youtube hela kvällarna, helt omöjlig att få kontakt med, har jag ett tips på hur du minskar skärmtiden. Jag lovar garanterad framgång.

Det hela är mycket enkelt: kasta paddan. Sälj den, bryt den i två delar, ”råka” tappa den i toaletten – bara gör dig av med den. Hundra procent av alla barn som inte har en padda hemma använder inte en padda hemma.

Men, kanske du invänder, mina barn kommer bli helt galna. De kommer skrika och gråta.

Ja, det kommer de säkert. Du känner dina barn bäst. Vänj dig.

Men, kanske du protesterar, mitt barn kommer tjata hål i huvudet på mig.

Det skulle inte förvåna mig. Lär dig leva med hål i huvudet.

Annons

Men, kanske du framhärdar, jag har inte tid att underhålla mitt barn 24 timmar om dygnet.

Okej, då antar jag att hen kommer vara uttråkad en hel del. Det är inte hela världen.

Vill du inte att ditt barn äter banan hela tiden – köp inte hem en massa bananer. Om barnet älskar banan, det kanske är det enda barnet äter, kommer det givetvis vara skitjobbigt. Men sånt är livet. Vissa saker är skitjobbiga.

Då får du helt enkelt väga för- och nackdelar. Hur skadlig tror jag skärmen är? Hur jobbigt blir det utan den? Sedan får du ta ett beslut.

Min poäng är att bara att det inte är en naturlag att små barn sitter med skärmar. De sitter med skärmar för att vi har köpt skärmar till dem. Så enkelt är det faktiskt.

Fakta

Folkhälsomyndighetens nya råd om skärmtid

0-2 år: Helst ingen skärmtid alls.

2-5 år: Styr innehållet. Titta tillsammans med dina barn och prata om vad ni ser. Undvik reklam. Se till att skärmanvändande inte går ut över annat viktigt, som sömn, måltider, fysisk aktivitet och lek.

6-12 år: Styr innehållet. Följ åldersgränser på spel, videodelningstjänster och sociala medier. Prata om vad barnet gör på nätet och hur digitala medier påverkar en. Skapa goda vanor.

13-18 år (råden riktas till de unga själva): Fundera över din skärmanvändning. Försök få balans i vardagen så att tiden räcker till sömn, fysisk aktivitet, fritidsaktiviteter och umgänge. Ha en god ton. Sök hjälp från vuxen om du är utsatt själv.

Föräldrar: Fundera hur du använder digitala medier. Tänk på att dina skärmvanor kan påverka ditt barns skärmvanor.

Annons
Annons
Annons
Annons